Annons

Annons

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Du är bra! Men säger du det till dig själv tillräckligt ofta?

Beröm dig själv och stärk din självkänsla! Genom att klappa dig själv på axeln kan du bryta dig fri från bekräftelsebehovet.

Det händer spännande saker i hjärnan när vi berömmer oss själva, visar forskning. Vi börjar nämligen tycka om oss själva – på ett djupare plan.
– Man har sett att aktiviteten i de delarna av hjärnan som hanterar stress ökar. Och det gör att vi känner oss lugnare och mer harmoniska. Andra effekter är att vi slipper lägga ner en massa tid och energi på att få andra att gilla oss. I längden höjer man hela sin livskvalitet, säger Karin Isberg som är diplomerad livscoach.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Svårigheter att säga nej till andra är en av de vanligaste frågorna Karin stöter på i sitt jobb.
– Många tar på sig mer än de egentligen orkar. Man vet att det är så, och ändå är det så svårt att sätta gränser. Och orsaken är enkel: Det ger en kick att få höra att ”dig kan man alltid lita på” och ”du är så snäll och hjälpsam”. En kick som det är lätt att bli beroende av.

Varför blir vi beroende?
–Jo, när vi får höra av andra att de tycker om oss så kan vi tycka om oss själva bättre. Men effekten sitter bara i en stund. Sedan måste vi få påfyllning. Och i längden riskerar vi som sagt att köra slut på oss själva.

Rädslan för att inte bli omtyckta kan nästan driva oss hur långt som helst. Effekten blir att vi finns där för alla andra – utom oss själva.

Lär dig hur du tar dig ur fällan och blir nöjd med dig själv – läs hela artikeln i MåBra (10/2014). Gamla nummer av tidningen kan du beställa från vår kundservice!
LÄS MER:

Bli fri från din avundsjuka – 6 knep

avundsjuk-700x440

Många av oss går runt och är avundsjuka, utan att vi ens vet om det. Här är 6 knep som hjälper dig omvandla avunden till något positivt!
Läs mer: Bli fri från din avundsjuka – 6 knep

 

”Jag blev inte lyckligare av större bröst”

Sara-Bagge

Bara hon fixade näsan och brösten skulle hon se perfekt ut – och bli lycklig. Men i stället blev det tvärtom. I dag vet Sarah Bagge att självkänsla måste komma inifrån.
Läs mer: ”Jag blev inte lyckligare av större bröst”

AV: Anna Carsall
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…