Annons

Annons

Mensen påverkar prestationen för många kvinnliga idrottare – visar ny undersökning

Merparten av Sveriges kvinnliga toppatleter känner problem i samband med mens och för många påverkar det dagsformen. I en ny undersökning vill de belysa det tabubelagda ämnet om idrott och mens.

Idrott och mens är två saker som det visserligen talas om, men oftast inte i samma kontext. Under OS i Brasilian i augusti i år hände dock något när den kinesiska simmaren Fu Yuanhui i en intervju förklarade att fjärdeplatsen berodde på att hon inte simmat tillräckligt bra och var trött och svag på grund av mensen.

Annons

Nu tar några av våra största kvinnliga elitidrottare bladet från munnen och i en ny undersökning utförd av Aftonbladet berättar 301 av Sveriges landslagskvinnor om hur mensen påverkar deras prestationer.

Granskningen visar att sju av tio kvinnor anser att deras dagsform ändras i samband med mens och för många är det ett problem. Rosengårdsspelaren Lotta Schelin jämför det med känslan med att vara sjuk.

– Det påverkar kroppsligt hur man mår och hur man känner, berättar hon till Aftonbladet och får medhåll av landslagskollegan Nilla Fischer.

– Jag känner mig tung, man är lite mossig och slö och har inte samma energinivå som annars. Fysiskt känner jag att det krävs mycket mer av mig för att kunna prestera på topp.

Men det är inte bara prestationen som påverkas, att ha mens under träning och tävling är något som många idrottskvinnor mår dåligt över rent psykiskt.

– Man kunde känna stress för att hitta en toalett. Jag blödde jättemycket när jag var yngre och det var ett problem. Det var jättehemskt för man tänkte att man kunde börja blöda när man stod på pallen, att blodet skulle rinna längs benen, berättar den tidigare simstjärnan Josefine Jönsson.

Läs hela undersökningen på Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…