Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Slutsnuvat! 8 verkliga förkylningsstoppare

28 jan, 2012 
Med enkla medel kan du hålla snuvan på avstånd!
Nu kommer årets värsta förkylningsmånad. Men med våra enkla knep kan du undvika att bli knockad.
Annons

Det finns tusen och en metoder och produkter mot vårt vintergissel – förkylningar. Huskurerna är många: vitlök, honungste, luftfuktare, ingefära, magnecyl, värme, vila…

Många av dem lindrar förkylningssymtomen. Men att de varken förhindrar eller botar influensa, hosta och snuva – det är experterna överens om. Därför har vi tagit reda på vilka metoder som verkligen motverkar förkylningar enligt vetenskapen. Här är de åtta bästa råden:

1. Sluta peta i näsan

Den enklaste och bästa medicinen mot förkylningar är att inte peta sig i näsan. Just näspetning är en av de viktigaste orsakerna till förkylningssmitta. Det har gjorts vetenskapliga experiment, oftast med rinovirus som är vårt vanligaste förkylningsvirus. Resultaten visar att näspetning är en mycket värre och snabbare smittväg än kramar, kyssar eller salivdroppar som sprids i luften av nysningar eller hosta. Bland annat visade en amerikansk studie att 73 procent smittades via virus på fingrarna som förts vidare till nässlemhinnan, medan bara 8 procent smittades när de endast utsattes för luftburet virus.

Annons

Nässekret (snor) är alltså en mycket större bakterie- och virushärd än saliv. När vi är förkylda och pillar oss i näsan utan att sedan tvätta händerna för vi sedan vidare våra egna virus och bakterier via handskakningar eller dörrhandtag, hissknappar, ledstänger, toalettspolknappar och andra ställen som vidrörs av många människor. När virusen och bakterierna väl hamnat på fingrarna för vi sedan in dem till nässlemhinnan om vi petar oss i näsan. Det hela går blixtsnabbt – och förkylningen är på g.

Läs också: 7 smarta tips som förebygger förkylningar

2. Tvätta händerna

Ett bra sätt att hålla förkylningarna borta är att helt enkelt tvätta händerna med tvål och vatten. Och gärna använda handsprit flitigt. Då undviker du den direkta och indirekta smittspridningen till näsans slemhinna. När rädslan för att drabbas av svininfluensan var som störst var vi alla ytterst noggranna med handhygienen. Och apoteken sålde slut på handsprit. Följden blev att också antalet förkylningar minskade rejält.

Annons

3. Motionera mera

Att röra på sig kan minska risken för förkylningar med 18 procent, enligt en svensk avhandling. För att en person med stillasittande jobb ska få ett ökat skydd mot förkylningar behövs cirka en timmes hög fysisk aktivitet per dag, och dessutom gärna upp till tre timmars måttlig fysisk aktivitet utspridd under dagen. Hög fysisk aktivitet kan vara exempelvis ett gympapass, powerwalking, cykla till och från jobbet, jogga eller träna på gym. Och måttlig fysisk aktivitet kan vara att leka aktivt med sina barn, bära tunga matkassar, hushållsarbete, gå i trappor, städa, jobba i trädgården eller ta en promenad med hunden.

4. Bli C-vitaminrik

Många internationella studier visar att ett tillskott på minst 1 gram C-vitamin per dag har en stärkande inverkan på immunförsvaret, motverkar smitta och förkortar förkylningstiden med cirka en tiondel. En svensk livsstilsstudie visar att en hög konsumtion av C-vitaminrika frukter och grönsaker minskar risken för luftvägsinfektioner med 37 procent.

Annons

Läs också: Letar du efter huskurer mot förkylning? MåBra har bästa listan!

5. Ta extra ”solvitamin”

Ny svensk forskning visar att D-vitamin spelar en viktig roll för att stärka immunförsvaret. Personer som har låg nivå av D-vitamin i blodet löper större risk för att drabbas av influensa och förkylningar.

Under sommarhalvåret, april till september, kan vi producera eget D-vitamin, som kan lagras i kroppen i några veckor. Men under vintern och fram till mars månad börjar det tryta och vi behöver fylla på förrådet.

D-vitamin finns i fet fisk som lax, sill och makrill, och i lägre mängder i ägg och mejeriprodukter. Men det är svårt att få i sig vinterns dagsbehov med maten. Inte ens Livsmedelsverkets dagliga rekommenderade dos på 300-400 IE (internationella enheter) räcker, menar nu många forskare. Det är den dos som finns i vanliga vitamintabletter vi köper på apoteket.  Flera forskare menar att vi kan behöva upp till det tredubbla för ett starkt immunförsvar. D-vitaminkapslar som kosttillskott finns i hälsobutiker.

Annons

6. Stressa ner & sov gott

Att ha en låg stressnivå i kroppen och att sova sju till nio timmar per natt ger starkare immunförsvar och kan därför ha en förkortande och mildrande effekt på förkylningar, enligt en ny svensk studie. Å andra sidan visar blodprover att både hög stressnivå och kort sömn direkt ger kraftigt utslag på de faktorer i blodet som har med ett sänkt immunsystem att göra.

7. Zink sinkar snuvan

Vår mat innehåller ganska lite zink, som vi främst får i oss genom kött och fågel, men också genom mjölk, yoghurt och ost. Men vi skulle förmodligen behöva mer zink per dag. En genomgång av flera studier om zinkbehandling visar att mineralet i genomsnitt förkortar sjuktiden med ett dygn om man tar tillskottet inom 24 timmar efter de första förkylningssymtomen. Av personer som tagit zinktillskott i minst fem månader insjuknade färre i förkylning än de i kontrollgruppen. Laboratorieförsök har visat att zink förhindrar förökning av rinoviruset. Men forskarna menar att det behövs fler studier för att visa vilka nivåer och vilken form av av zink vi behöver för att påverka förkylningar.

Annons

Läs också: Förkylningens 4 faser – och vad du kan göra åt dem

8. Pröva probiotika

Probiotika är ett samlingsnamn för en grupp goda, naturligt förekommande tarmbakterier – oftast mjölksyrabakterier. Balansen mellan onda och goda bakterier i tarmen är viktig; om de onda tar över blir vi sjuka. Bakteriefloran i tarmen påverkar i hög grad hälsan eftersom 70 procent av vårt immunförsvar finns i tarmarna. Tillskott av probiotika kan göra att man bland annat drabbas av färre förkylningar. Probiotika finns att köpa i mataffärer i form av juicer, eller som kosttillskott i hälsobutiker, bland annat Bifiform Balance och Probi Frisk som utvecklats av svenska forskare.

Källor: Avhandlingen Web-based studies of lifestyle factors and immune function av Elinor Fondell, Karolinska institutet, Läkartidningen, medicinska databasen Cochrane Library, Pharmacure Health Care, Lunds universitets magasin LUM, Hälsa & Vetenskap m fl

AV: Monika Brannäs   BILD: Thinkstock

Annons