Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Lena: Mammografi på mig är slöseri med pengar

02 okt, 2020 
Det var först i samband med sin cancerdiagnos som Lena Markusson fick förklarat för sig att hon har tät bröstvävnad – vilket gjort att man inte sett tumörerna på mammografin.
Annons
Det här är täta bröstBrand logo
Det här är täta bröst

Lena var 49 år när hon fick reda på att hon har så kallade täta bröst. Detta innebär att hon gått på flertalet mammografiundersökningar troligtvis helt i onödan. Senare undersökningar visade nämligen resultat som tyder på att hon kan ha haft tumörerna en lång period.

– Som tur är så är min cancerform behandlingsbar, och inte super aggressiv. Men jag vet inte hur länge den kan ha funnits i min kropp, säger Lena.

Ultraljud hittade tumörer

Även om Lena generellt är väldigt positivt inställd till svensk sjukvård och nöjd med det bemötande hon fått – så kvarstår det faktum att bröstcancern inte hade upptäckts utan sin egen ihärdighet.

Det var efter en mammografi i mars i år som hon frågade om de tyckte hennes bröstvårta såg konstig ut. De svarade att det inte bör vara något problem så länge den inte alltid ser ut på det sättet.

– Den ena gick liksom inåt medan den andra var vanlig. Då tänkte jag att den kanske inte alltid är så, och jag närmade mig ändå 50 – man kanske får räkna med att det händer lite grejer med kroppen, menar hon.

Annons

Något även sjuksköterskan intygade. Men Lena höll koll på bröstvårtan och redan efter två månader upplevde hon att den faktiskt såg likadan ut hela tiden. Hon bokade då en extrakontroll som ledde till att hon fick göra ett ultraljud. Väl på plats fastnade läkarna hela tiden på ett ställe av bröstet, och det vart tydligt att de verkligen hade hittat något.

– Efter det sa dem att de ville göra en biopsi på båda brösten. Så från att bara tänka att man gör en vanlig kontroll till att bli bedövad för att de ska gå in och plocka prover. Det var läskigt hur snabbt man gick från att känna sig helt frisk – till allvarligt sjuk.

Svårt att känna knölar i täta bröst

Lena remitterades i samband med detta till magnetröntgen, vilket också blev första gången någon kunde se tumören.

– På magnetröntgen-bilderna såg man tumören så tydligt, medan bilderna från mammografin inte visat någonting. Då förklarade han att det är för att jag har väldigt täta bröstvävnader. Detta var första gången jag hörde talas om att det finns något sådant.

Annons

Dem täta bröstvävnaderna gör det även nästintill omöjligt att känna om man har knölar i bröstet, och speciellt svårt blev det för Lena vars tumör var kon-formad från bröstvårtan in mot kroppen.

Hos vem ligger ansvaret?

Lena tycker det är svårt att uttala sig om ansvar, men tycker det är viktigt att ämnet lyfts och diskuteras. Det är ju alltid en själv som behöver ha koll på sin egen kropp. Hon förstår att en magnetröntgen är dyrare än en mammografi men menar ändå att rätt typ av kontroll måste vara det som prioriteras. Hon menar att det annars ändå måste vara pengar som slängs i sjön på alla meningslöst utförda mammografier.

– Vems är ansvaret att ge information om att man har täta bröstvävnader och att mammografin egentligen inte går att ”läsa”? Är det dem som gör mammografi som ska bedöma om det är värt att ens fortsätta göra kontroller, när de inte ser något? Eller vet inte dom om det här heller? Eller hur mycket har dem annars mörkat när dem inte kunnat sett något, men skickat ett svar att bilderna inte ”visar några tecken” på tumörer. Är det då en risk att mammografin görs helt i onödan på dessa kvinnor? Det verkar inte finnas några tydliga svar kring detta idag.

Annons

Det var inte heller bara innan cancern upptäcktes som Lena vart ordinerad till att gå på mammografi, utan även efter två cellgiftsbehandlingar.

– Det var lite lustigt, efter omgång två så ville de följa upp och se att behandlingen verkade ge effekt – och då blev jag kallad till mammografi. Vilket jag så klart tyckte var väldigt konstigt i och med att tumörerna inte syntes där förut. Men tydligen kan cellgiftsbehandlingen göra att vävnaden blir tunnare. Det slutade ändå med att de fick skicka mig vidare på magnetröntgen.

Livet ställdes på sin spets

2020 blev året allt kom att ställas på sin spets, Lena fick sin cancerdiagnos mer eller mindre i samma veva som hon fyllde 50. Då bestämde sig även hon och hennes make att gifta sig, efter 20 år tillsammans.

– Vi ville passa på innan jag helt tappade håret. Det känns nästan lite pinsamt hur jobbigt jag tycker det är, men ens personlighet sitter mer än vad jag vill tro i utseendet. Har fortfarande svårt att se mig i spegeln med peruk, det känns inte som jag.

Annons

Samtidigt har hon fått ett perspektiv menar hon, de viktigaste är verkligen att överleva och må bra. För att det hon går igenom inte ska kännas helt förgäves hjälper hon andra genom att ingå i ett forskningsprojekt om nya undersökningsmetoder.

– Det var jobbigt i början att gå på så mycket extra läkarbesök, men nu känns det nästan skönt att få ytterligare en som sätter sig in ens ärende. Sen känns det ju toppen att få bidra med något om man ändå ska må dåligt, säger Lena och fortsätter:

– Kan jag få med något om att jag är tacksam att vi har så bra vård och att jag är sjukt imponerad av sjukvården. Alla jag kommit i kontakt med är så skickliga och genuint mjuka och vänliga. Känner mig väl omhändertagen och att dem har en bra plan för att hjälpa mig.

Lena Markusson

Ålder: 50

Familj: Maken Janne Karlsson, barnen Frida 15, Filip 17år

Bor: i Knivsta

Yrke: IT Process Manager

LÄS MER:

Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes

Täta bröst – 8 vanliga (och viktiga!) frågor och svar

Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst

Vad är täta bröst och vad innebär det?

Vad är täta bröst?

4 av 10 kvinnor har täta bröst, en brösttyp som ökar risken att drabbas av bröstcancer och som dessutom gör det svårare att upptäcka den. Med kampanjen #greppabrösten vill MåBra sprida information och kunskap om täta bröst.

Läs mer om täta bröst här!

Annons