Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Därför händer det att apoteken ber dig byta medicin

19 okt, 2018 
Läkemedelsutbyte.
Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Kanske säger du nej för att du vill ha exakt det läkaren skrivit ut? Här är anledningen till den till synes märkliga frågan – och den kan få dig att svara på ett annat sätt nästa gång.
Annons

Läkemedelsutbyte är vad det handlar om – men vad är det? Läkemedelsutbytet är en del av högkostnadsskyddet för medicin. I korthet innebär det att du kan få ett annat, likvärdigt läkemedel istället för det läkemedel som står på receptet. Här förklarar Ynette Gustavsson, som är farmaceut på Kronans Apotek, varför apoteken ibland frågar dig om rekommenderat utbyte.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Varför blir man ibland rekommenderad ett utbyte av sitt läkemedel?

– Läkemedelsutbytet bestäms av en myndighet som heter Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. TLV bestämmer månadsvis vilka varor som ingår i Läkemedelsförmånen, och alla apotek är sedan skyldiga att erbjuda byte till de varor som TLV har bestämt. När din läkare skriver ett recept till dig är hon eller han medveten om att varan kan bli utbytt.

Annons

Viktigt att komma ihåg är att bytet alltid sker till en annan vara som innehåller samma läkemedel. Det är alltså INTE fråga om att du plötsligt får ett helt annat läkemedel. Varan som du byter till innehåller alltid samma läkemedel men har ett annat namn och kommer från en annan tillverkare.

Oavsett om du hämtar ut dina recept på webben eller i ditt lokala apotek, kommer vi att fråga dig om du vill byta till det rekommenderade läkemedlet istället för det som står på receptet.

Vad händer om jag inte går med på utbyte?

– Du måste inte gå med på läkemedelsutbytet. Om du vill kan du välja att stå kvar vid den vara som står på receptet. Då får du själv stå för merkostnaden om den varan är dyrare, vilket den ofta är.

Om du nekar till läkemedelsutbytet påverkas ditt högkostnadsskydd på två sätt:

  • Högkostnadsskyddet ger inte rabatt för merkostnaden.
  • Merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.

”Periodens vara” – vad menas med det?

– De läkemedel och andra varor som ska ingå i läkemedelsförmånen kallas ”periodens vara”. De bestäms månadsvis av TLV (Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket), och alla apotek måste rekommendera läkemedelsutbyte om ett likvärdigt läkemedel som ingår i förmånen.

Annons

Vilka läkemedel som är likvärdiga och därmed utbytbara bedöms av Läkemedelsverket.

Periodens vara väljs i första hand med sikte på lägsta möjliga pris, men man tar även hänsyn till saker som varans tillgänglighet på marknaden, olika förpackningsstorlekar och varans hållbarhet. Lite förenklat kan man säga att för varje förpackningsstorlek väljs den tillverkare som kan erbjuda varan till lägst pris och i tillräckligt stor mängd.

Vad är generika?

– Varan som erbjuds istället för den förskrivna varan kallas generika. Det är en produkt som innehåller samma mängd av det verksamma ämnet som varan på receptet, men som ofta har ett lägre pris. Det är i princip samma läkemedel men från en annan tillverkare.

Räkne-exempel på nekat läkemedelsutbyte

Låt oss säga att du har fått recept på läkemedel A men rekommenderas att byta till läkemedel B som är billigare. Läkemedel A kostar 300 kronor och läkemedel B kostar 200 kronor. Vi antar att din rabattnivå i högkostnadsskyddet är 50 procent.

Annons

Om du accepterar bytet till läkemedel B, kostar medicinen 200 kronor. Du får 100 kronors rabatt via högkostnadsskyddet och betalar själv resterande 100 kronor. Din totala kostnad under förmånsperioden ökar med hela din kostnad för köpet, alltså 100 kr.

Om du däremot väljer det dyrare alternativet läkemedel A, får du ändå nöja dig med 100 kronors rabatt. Du får själv betala resterande belopp, alltså 200 kronor, och din totala kostnad under förmånsperioden ökar ändå bara med 100 kronor, den kostnad du skulle ha haft om du hade accepterat läkemedelsutbytet.

Mer läsning om läkemedelsutbytet:

Mer information om läkemedelsutbyte på apotek hittar du hos TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket.

Foto: IBL

 

Läs mer:

7 saker du alltid bör ha med i reseapoteket

Apoteket ska ge råd dygnet runt via chatt 

 

Annons