10 sätt att få SLUT på snarkandet!

Snarkar du eller din partner, eller ännu värre – turas ni om att väcka varandra med timmerstocksljud om nätterna? Att hitta ett hjälpmedel mot snarkning som verkligen fungerar kan vara en utmaning och marknaden dräller av produkter som näsvidgare, plåster, sprej, munremsor och gurgelvatten. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att något av dessa hjälpmedel mot snarkning verkligen fungerar – testa någon av de här 10 metoderna istället!

Läs även: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Hjälp mot snarkning – 10 tips

Ta en varm dusch innan läggdags

Snarkningar uppstår när luftpassagen genom hals- och näspassage dras ihop på ett onaturligt sätt och blir trängre än när du är vaken. Testa att ta en varm dusch precis innan läggdags och skölj gärna näsan med saltvatten när du ändå är där, det kan underlätta att hålla passagerna fria.

Ändra sovställning

Vissa sovställningar, som att sova på rygg, gör att tungan och det mjuka gompartiet längst bak vid svalget pressar mot den bakre delen av halsen, vilket kan ge upphov till snarkningar. Försök att lägga dig på sida eller mage istället. Ett gammalt knep för att undvika att hamna på ryggen i sömnen är att sy in tennisbollar i pyjamasen.

Läs även: Snarkar du dig sjuk? Här är riskfaktorerna

Håll vätskebalansen!

När du är uttorkad kan din mun och näsa bli klibbiga vilket förvärrar snarkningar. Drick ordentligt under hela dagen alltså!

Se över din vikt

Det är inte vetenskapligt bevisat, men överviktiga som gått ner i vikt hävdar ofta att deras problem med snarkning blivit minskat i takt med kilon på vågen.

Undvik alkohol på kvällen

Ett glas vin på kvällen kan vara underbart, men tyvärr får också halsmusklerna sin del av den avslappnande effekten och kroppens naturliga försvar mot hinder i luftvägarna blir svagare, vilket gör att snarkningarna riskerar att bli ännu värre!

Gör munövningar!

Testa att pressa tungspetsen mot gommen och dra den bakåt mot svalget samtidigt som du ljudar bokstaven ”A”. Studier har visat att övningar som denna hjälpt mot snarkning. 

Läs även: 6 sjukdomar som stör din sömn

Testa nässpray

Om trånga näsgångar är ditt problem kan du försöka med nässprej innan du går och lägger dig. Använd inte nässprej för ofta bara, eftersom du då riskerar att torka ut slemhinnorna i näsan. Inte mer än tio dagar i sträck är rekommendationen.

Bettskena

Det låter kanske inte så kul att ha en plastbit i munnen när du sover, men många har fått hjälp av just en bettskena och du vänjer dig snabbt…

Investera i en luftfuktare

Om ditt sovrum är varmt och torrt jobbar näsan övertid när du andas in, vilket gör risken för sammandragningar som orsakar snarkning ännu större. Investera i en luftfuktare som du kan ha bredvid sängen, den kan bli en riktig livräddare!

Boka en läkartid!

Om din partner klagar på att dina snarkningar är väldigt höga, eller om du vaknar och kippar efter luft ska du genast boka en läkartid för att utreda om du kan lida av sömnapné. 

Källa: womansday.com
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Artikeln publicerades ursprungligen på allers.se, för mer från Allers, klicka här