Annons

Annons

Forskare: Här är bästa dieten för hälsa & vikt!

Sallad och grönsaker är ett daglig inslag i kost inspirerad av Medelhavet!

Brottas du med en envis övervikt men har svårt att välja diet? Ta hjälp av forskarnas slutsatser här!

Personer som äter efter medelhavsdietens riktlinjer har bäst förutsättningar att hålla övervikten på avstånd. Det menar forskare efter att ha jämfört olika viktminskningsmetoder med varandra.

I studien fick 21 överviktiga personer äta efter 3 olika principer under en månad i taget. En grupp åt mat med låg fetthalt, där fullkornsprodukter, frukt och grönsaker utgjorde en stor del av kosten. En annan grupp åt enligt Atkins-dieten, kost med få kolhydrater, där istället fett och protein fick ta större plats på tallriken. Den tredje och sista gruppen åt medelhavskost, där matsedeln dominerades av fisk, frukt, fullkornsprodukter och grönsaker.

Annons

I Atkins-gruppen kunde forskarna notera att deltagarna brände flest kalorier jämfört med övriga testpersoner. En självskriven bonus för personer som strävar efter en effektiv viktnedgång. Men det fanns också andra fysiska reaktioner bland deltagarna värda att notera. Bland annat kunder forskarna se en ökning av stresshormonet kortisol hos de personer som valt att minska andelen kolhydrater i sin kost. Dessutom ökade risken att drabbas av skadliga inflammatoriska sjukdomar i samma grupp.

Läs mer:
Hälsoriskerna med low carb-dieter

De testdeltagare som åt mat med lite fett hade minst förändring gällande kaloriförbrukning. Där kunde forskarna istället se en minskning av det goda kolesterolet och en ökning av skadliga blodfetter. Något som i sin tur är sammankopplat med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Gruppen som åt medelhavskost hade en ökad förbränning motsvarande 150 kcal/dygn i jämförelse med gruppen som undvek fett. I kombination med få förändringar och restriktioner i kosten och en boostad energiförbrukning kan detta vara nyckeln till att gå ner – och hålla sin vikt, menar forskarna.

Test: Så förlänger du livet med medelhavsmat

– Vill du gå ner i vikt och måna om hjärthälsan bör du undvika extrema dieter, oavsett om de handlar om att undvika fett eller kolhydrater, säger forskaren David Ludwig till Bloomberg News. Och understryker:

– Undvik processade kolhydrater som vitt bröd, ris, processade frukostflingor och sötsaker, de orsakar blodsockersväningar och ger en omotiverad aptit.

När du sedan vägrar att ge efter det ständiga suget efter dessa kolhydratkällor tolkar hjärnan det som svältläge, och kroppen svarar med att lagra energi istället för att bränna den. Din energiförbrukning går på sparlåga – med en ökad vikt som följ, förklarar forskarna.

…och här är bästa recepten från Medelhavet!

Källor: healthland.time.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…