ME-sjuka Camilla orkade inte mer – valde dödshjälp

21 maj, 2018 
Camilla Lindskog var stark in i det sista, berättar sambon Anders.
Efter att ha avslutat en ny behandling kom Camilla Lindskogs ME-smärtor tillbaka, värre än någonsin. Till slut beslöt hon att hon inte ville leva längre. Här berättar sambon Anders Eriksson om tiden fram till hennes död i Basel i april.
Annons

I december 2017 gick Camilla Lindskog ut i media och berättade om sjukdomen som stark begränsade hennes liv – ME.

– Jag kunde sitta upp i tio minuter, som kom illamåendet. Jag kräktes ibland, och vid vissa tillfällen blev jag alldeles kritvit i ansiktet, berättar Camilla då i Malou efter tio i TV4.

Hon orkade då bara träffa en person åt gången, och människor i hennes omgivning förstod inte vad som var fel med henne, de trodde att hon var deprimerad.

Läs också: Smärtläkaren om ME: ”Kommer att botas”

Den 25 april i år fick Camilla somna in på en klinik i Basel. Hennes sambo Anders berättar om Camillas sista tid i livet i TV4 Nyhetsmorgon.

Camilla hade börjat med en ny behandling i Norge, som fick henne att må mycket bättre. Men när den norska studien lades ner kom smärtan tillbaka och blev för mycket.

– Hon fick ett av sina värsta epilepsianfall när vi var på besök i Stavanger, och efter det började de vanligaste ME-symptomen dyka upp. Burning skin, mycket värk, svårt med ljus. Då var det bara att rulla ner gardinerna igen och låta henne ligga i det där mörka rummet, berättar Anders.

Annons

Orkade inte med sin ME

De värsta ME-skoven hade kommit tillbaka, och Camilla bestämde sig i december i fjol för att hon ville dö. Sambon Anders fick inget veta förrän i februari i år – och då hade Camilla redan kontaktat kliniken i Basel.

– Det blev lite av en chock, men samtidigt såg jag ju hur mycket hon led. Tillsammans gjorde vi upp hur vi skulle hantera detta – med mycket humor. Vi hade en mycket fin sista tid tillsammans, jag skämde bort henne med allt – budapestbakelser, jordgubbar, vin, berättar Anders.

Innan paret åkte ner till Basel samlade man Camillas väninnor. Camilla orkade själv bara vara med i tio minuter, sen fick hon ligga i ett intillliggande rum och lyssna. Vännerna och Anders planerade vad de skulle säga på Camillas begravning, hur hennes kontrollbehov måste nämnas.

Läs också: Vanja Persson lever med ME: ”Som en evig dvala”

– Camilla var jätteglad, hon ville att livet skulle gå vidare för oss efter det där.

Annons

Anders berättar att det var lättare än förväntat att acceptera Camillas val. Han visste att hon var i så pass dåligt skick att hon inom ett år riskerade att bli liggandes som ett kolli.

– Därför var det ingenting att bromsa, vi ville ha många fina minnen. Sista veckan tog hon emot en om dagen, för att ta farväl. Hon höll om, och tröstade och var så stark in i det sista, säger Anders i Nyhetsmorgon.

Gick ner 10 kg

Anders själv var under hela den här tiden så fokuserad på att ta hand om Camilla att han själv knappt han hantera sin sorg. På ett år gick han ner tio kilo i vikt.

– Det tar rätt mycket på kroppen när man vårdar någon med en sådan här svår sjukdom.

Camilla Lindskog hade ett stort socialt nätvärk på Facebook, och när Anders kom hem från Basel och tittade på Camillas mobil såg han mängder av hälsningar och hyllningar från personer över hela Sverige, som fått stöd fram Camilla och stöttat tillbaka.

Läs också: Kronisk trötthetssyndrom

När jag hör deras berättelser blir jag så ledsen över att vi inte kan hjälpa mer. Det finns ingen fungerande behandling. Primärvård och sjukvård har inga resurser. Läkarutbildningarna har inte ME på agendan, berättar Anders.

På sjukhuset trodde läkarna istället att det var muskelsjukdomen MS Camilla led av, för ME fanns inte i böckerna.

– Det var rätt mycket kamp varje gång.

Se klippet med Anders om Camilla här:

 

Vad är ME?

  • ME/CFS är en förkortning för myalgisk encefalomyelit och engelskans ”chronic fatigue syndrome”, men i vanligt tal kallas sjukdomen ofta bara för ME. Uppemot 40 000 svenskar kan vara drabbade av sjukdomen, även om många fortfarande saknar en diagnos.
  • Åtta av tio fall av ME börjar med en infektion i kroppen och ett av de vanligaste symtomen för sjukdomen är PEM, Post-Exertional Malaise. Det innebär att ansträngningar utöser en enorm utmattning, såväl fysisk som mental, som kvarstår under en lång period, för vissa i dagar, för andra i veckor eller månader.
  • Sjukdomen kallades tidigare slentrianmässigt för kroniskt trötthetssyndrom, vilket är missvisande eftersom sjukdomen inte bara tar uttryck i trötthet.

Läs mer om ME/CFS här!

Annons