Annons

Annons

Maten du bör undvika innan läggdags

Ät rätt – och dröm sött: Här är några värdefulla kosttips för en skönare och bättre sömn!

Dina sömnproblem kan vara relaterade till dina matvanor!

Har du svårt att sova? De flesta vet att kaffe är klokt att undvika innan läggdags, men det finns fler sömnstörande saker i skafferiet. Sajten webmd.com har listat några av dem:

Feta snacks

Studier har visat att personer som äter mycket fet mat också riskerar att drabbas av sömnrubbningar. Fettet aktiverar matsmältningssystemet, som håller kroppen igång – och i värsta fall resulterar i nattliga besök på toaletten. Chips, pommes frites och kakor är ingenting för kvällsmålet med andra ord!

Koffeinkällor

Kaffe och coladrycker  är uppenbara koffeingömmor, men det finns andra källor som är lätta att missa. Många mediciner, som förkylningspreparat och värktabletter, innehåller koffein i sådan mängd att det riskerar att störa sömnen. Du som är extra känslig bör även undvika te och choklad, helst redan 4-6 timmar innan sänggåendet.

Skippa sängfösaren

Många upplever att de blir trötta av alkohol. Men även om du somnar fortare av rödvinet till middagen betyder det inte att sömnen blir bättre. Den kan tvärtom störas av alkoholen, som kan ge både mardrömmar, sämre djupsömn och orsaka både svettningar och huvudvärk. Om du dricker alkoholhaltiga drycker under kvällen kan du mildra effekten genom att dricka extra mycket vatten.

Heta kryddor

Att gå och lägga sig med en mätt mage är i sig ingen god idé. Har du dessutom ätit dig mätt på kryddstark mat kan det vara läge att vänta lite med skönhetssömnen. De starka kryddorna ökar risken att drabbas av halsbränna och sura uppstötningar. Dagen efter riskerar du att drabbas av magproblem eftersom matsmältningssystemet arbetar långsammare när kroppen är i vila.

Skippa proteinet

Av samma anledning är proteinrik mat en god idé att undvika timmarna före läggdags. Protein är svårsmält och kan göra både dig och magen oroliga under natten. Satsa hellre på ett glas varm mjölk, en naturlig källa till tryptofan – en aminosyra som hjälper kroppen att komma till ro.

Annons

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…