Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så lurar din hjärna dig att äta för mycket

13 okt, 2015 
Ta makten över din hjärna – och börja göra smartare matval!
Märker du ofta att du ätit mer än du hade tänkt? Det kan vara din hjärna som lurar dig. Så här överlistar du den!
Annons

Överätande och emotionellt ätande är vanliga problem som kan leda till övervikt och andra hälsoproblem. Ofta är det vår egen hjärna som sätter käppar i hjulet för oss när vi kommer på oss själva med att äta alldeles för mycket eller för dålig mat.

Här är fyra sätt som din hjärna kan lura dig – och hur du kan överlista den!

 

1. Du blir sötsugen av stress

När vi är stressade utsöndrar kroppen stresshormonet kortisol, som gör att vi får svårare att göra smarta matval. Vi känner oss hungriga och blir ofta sugna på sötsaker och skräpmat, snabba kolhydrater som ger omedelbar belöning till hjärnan.

Gör så här: Träning är ett utmärkt sätt att minska stressen och hämma utsöndringen av skadliga hormoner. Även mindfulnessövningar kan hjälpa dig att slappna av och dra ner på stressnivåerna. Och undvik kaffet när du känner dig uppe i varv; koffeinet kan göra dig ännu mer uppjagad. Satsa hellre på ett lugnande örtte.
Läs mer: Bli pigg och smal – med hormonell balans

Annons

 

2. Du blir hungrig av sömnbrist

Har du sovit dåligt på sistone? Då är det inte underligt om du känner dig hungrigare än vanligt. Forskare har nämligen kunnat se att en natts dålig sömn ökar hungernivåerna dagen efter. Sover du dåligt vecka efter vecka ökar risken för övervikt.

Gör så här: Se till att gå och lägga dig i tid och undvik att snooza på morgnarna, det försämrar din sömnkvalité. Brukar du sätta klockan på 6.30 och har som vana att trycka på snooze-knappen var femte minut fram till 06.50? Du får ut mer av din sömn ifall du istället sätter klockan på 6.50 och ställer den en bit ifrån sängen, så att du måste gå upp för att stänga av den. Är problemet att du har svårt att somna på kvällarna? Kolla om du gör dig skyldig till någon av dessa dåliga kvällsvanor.
Läs mer: Lär dig sova gott med MåBra:s sömnskola

 

3. Du äter för att få tröst

Emotionellt ätande är ett vanligt problem, inte minst för kvinnor som ofta använder mat för att döva negativa känslor. Mat rik på fett och socker ger snabba kickar som kan upplevas som lindring när vi är deppiga eller oroliga.

Annons

Gör så här: Forskning har visat att vi främst tröstäter på kvällarna, så var extra vaksam på vad du stoppar i dig under de sena kvällstimmarna. Fråga dig själv om du verkligen är hungrig eller om det du i själva verket skulle behöva är att ringa en vän, gråta ut eller skriva dagbok.
Läs mer: Därför äter vi när vi inte är hungriga

 

4. Du har blivit beroende av onyttig mat

Blir du hela tiden sugen på söt, salt och fet mat? Det kan bero på att din hjärna har vant sig vid att få sådan mat. Forskare har kommit fram till att onyttig mat kan vara lika beroendeframkallande som droger – och att du hela tiden behöver öka ditt intag för att fortsätta få samma effekt.

Gör så här: Dra ner på den onyttiga maten, framför allt sådant som innehåller en kombination av just fett, socker och salt. Suget avtar successivt och de goda nyheterna är att du kan träna din hjärna att föredra nyttig mat.
Läs mer: Så vet du om du har blivit sockerberoende

 

Källa: Prevention.com

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Shutterstock

 

LÄS MER:

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Har du hamnat i någon av viktfällorna?

Nya hälsotrender skapar nya möjligheter – men även nya fällor. För även om halvfasta, nyttiga frön och strikta träningsdiscipliner kan vara bra så kan de ge bakslag på vågen. Här är några vanliga fel vi gör.

Läs mer: Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Läsarfråga: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”

Annons