Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Forskare: Därför är det nyttigt att äta bananskal

28 okt, 2015 
Slänger du bort den nyttigaste delen av bananen? Skalet må inte smaka särskilt bra, men enligt forskare är det hälsosamt.
Annons

Att bananer innehåller en rad välgörande ämnen vet vi redan, men experter menar nu att det är ännu nyttigare att äta upp bananskalet. Däremot har ingen påstått att det smakar särskilt gott…

Bananskalet innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, såväl som magnesium, kalium, fibrer och protein. Dessutom är det rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att öka din fettförbränning. Omogna bananer har högst koncentration av antioxidanter, enligt en studie publicerad i Applied Biochemistry and Biotechnology.

B-vitaminerna stärker samtidigt kroppens immunförsvar, normaliserar blodsockret, förbättrar hjärthälsan och stöttar nervsystemet.

Tryptofanet i bananskalet boostar också serotoninproduktionen i hjärnan och har därmed en humörhöjande effekt. Dessutom innehåller skalet lutein, som är bra för synen.

I västvärlden är det i dag ovanligt att äta bananskal, men i många andra kulturer äts de kokta eller friterade. Det enklaste sättet att få i sig bananskal är att mala ner dem och blanda dem i en smoothie med andra frukter, bär och grönsaker.

Annons

Se dock till att välja ekologiska bananer och att skölja skalet noga innan du äter det.

Källa: Yahoo! News

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Alla pratar om bananpannkaka – så gör du

bananapannkaka

Bananpannkaka är perfekt som lyxig frukost eller snabbfixat mellanmål. Här bjuder vi på flera lättlagade recept!

Läs mer: Alla pratar om bananpannkaka – så gör du!

 

Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

svart-att-ga-ner-i-vikt

Står vågen stilla, trots att du kämpar på med nyttig och kalorisnål mat? Här är viktcoachens bästa tips.

Läs mer: Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

Annons