Annons

Annons

Marit & Magnus startade podcast om skilsmässa – nu hyllas de av lyssnarna

Marit Danielsson och Magnus Abrahamsson startade Skilsmässopodden, där de pratar om allt vad skilsmässa innebär. Nu tackar lyssnarna för att de sätter ord på sådant som ofta är för jobbigt för att prata om.

För drygt tio år sedan bestämde sig Marit Danielsson för att ta ett beslut som hon aldrig trodde skulle bli aktuellt. Hon ville skiljas.

Nu är hon tillsammans med en annan man, Magnus Abrahamsson, som även han har gått igenom en skilsmässa. Tillsammans har de startat Skilsmässopodden, en podcast där de talar om skilsmässa och allt vad det innebär.

Annons

Varför ville ni göra Skilsmässopodden?

Marit: Jag vill på något sätt öppna för att man kan se det här på ett helt annat sätt. Vi har en massa gammeldags föreställningar om att det här är fel och skamligt och det måste vi göra upp med. Hälften av de som gifter sig skiljer sig också.

Magnus: Det är ett ämne som finns runtomkring en hela tiden. Podcasten gör ju att man kan få fritt spelrum att prata om det, för det är ett intressant, viktigt och ganska oberört ämne. Folk säger att de har blivit hjälpta av (podden), att vi sätter ord på sådant de tänkt på. Och det bästa betyget av allt var att min exfru mailade och sa att hon har lyssnat på alla avsnitt och att de var jättebra.

Marit Danielsson beskriver tiden innan skilsmässan som väldigt påfrestande.

– Det blev en belastning med ständigt dålig stämning, jag upplevde det aldrig som riktigt härligt och vilsamt. Det kanske inte ens är hälsosamt att leva så. Om lycka skickar ut nyttiga endorfiner i kroppen, vad gör då stress och konflikter med en?, säger hon.

Vad var det jobbigaste med tanken på skilsmässa?

Marit: Barnen, barnen, barnen. Man tänker på hur de ska ta det och hur det blir för dem. Vi pratade inte med dem förrän vi hade bestämt oss, men det hör till det allra värsta, jag minns allting precis hur det var. Men också att man inte vet hur framtiden ska se ut – för någon. Allt vänds uppochner, det är lite skrämmande.

Magnus: Ja det var ju det jobbigaste av allt, att jag kommer göra barnen väldigt ledsna nu, det var det som upptog det känslomässiga arbetet väldigt mycket. Men min upplevelse av det var nog värre än deras faktiska reaktion.

I ett avsnitt av Skilsmässopodden berättar också Magnus och Marits barn om hur de upplevde skilsmässan.

Marit: Så här i efterhand vet jag att det inte var en så stor sak för dem som för oss vuxna. Vi hade det jobbigt för att vi tänkte på om barnen hade det jobbigt. Man tänker att man ska stanna för barnens skull, men det blev ju verkligen bättre för alla, även om beslutet är jättesvårt.

Magnus: Deras minne av det var att det var jobbigt, men det jobbigaste var sen när vi skulle bo på olika ställen och bära saker fram och tillbaka. Så det var mer praktiskt än känslomässigt. Men slutsatsen är att de är ganska nöjda med det som hände.

Vilka råd skulle ni vilja ge andra?

Magnus: Jag minns fortfarande hela perioden som en jobbig och mörk period, men allt det där måste man gå igenom för att få det bättre på andra sidan. Man får söka upp och ta stöd av vänner som man litar på.

Marit: Jag tycker att man ska tänka jättemycket på att inte blanda in skuld i det här. Om man är vänner fast än man skiljer sig så blir allt mycket, mycket bättre för barnens skull, och även ens eget liv. Många är rädda för att bli förälder på halvtid, men barnen har båda sina föräldrar hela tiden, det upphör inte. Om man sätter barnen främst så kommer alla de andra små bitarna att falla på plats.

Du kan lyssna på Skilsmässopodden på iTunes och på deras hemsida, där du även kan ställa frågor till Marit och Magnus.

 

Fotnot: Marit var tekniskt sett aldrig gift av principiella skäl, men levde som om hon vore det. Både Marit och Magnus har frågat sina ex och barn innan de spelade in Skilsmässopodden.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…