Annons

Annons

Maria: Så blev min mage platt och lugn!

Ajöss joggingbyxor - nu är det jeans som gäller för Maria Sandblom.

"Nu kan jag ha på mig vilka kläder jag vill och känna mig fin, säger Maria Sandblom som efter 20 år har hittat hjälp mot sin svullna och ömma mage.

Ett tag var joggingbyxor det enda plagg som passade Maria eftersom hennes mage putade ut som på en höggravid.

– Mina problem började i 18-årsåldern. Jag har en kombination av magkatarr och IBS – lättirriterad tarm.

Annons

Förutom att Marias mage sväller upp som en ballong blir den förstoppad emellanåt och problemen hänger ihop med matsmältningen.
– För mig har det inte handlat om vad jag äter utan att jag äter. Frukost har fungerat men när det kommer till lunch och middag säger magen ifrån.

Gilla MåBra på Facebook

Det som gått bra att äta en dag kan plötsligt irritera Marias tarmar nästa dag. Speciellt om hon äter på oregelbundna tider, något som är oundvikligt för Maria eftersom hon jobbar skift som omvårdare.
– Jag försöker äta samma tider varje dag men måste anpassa mig efter arbetet.

Efter att ha sprungit hos läkare och provat alla tänkbara metoder fick Maria syn på en annons för Proibs, en kostbehandling mot IBS som innehåller aloe vera. Hon beställde pulvret och började dricka det två gånger om dagen.

– Det tog ungefär två veckor, sedan blev magen bättre och inte alls lika känslig. Matsmältningssystemet var inte lika lättirriterat.
IBS står för irritable bowel syndrome, lättirriterad tarm. Var femte person i Sverige drabbas någon gång i livet och det ger magbesvär i olika former. Man kan få ont, gaser i magen, bli uppblåst och få förstoppning eller diarré. Vad IBS beror på forskas det på i dagsläget, liksom på vad som kan bota och lindra besvären.

I kostbehandlingen finns ett växtextrakt från en aloe vera-växt, Aloe barbadensis Mill, som har visat sig lindra besvär för en del IBS-patienter. I en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, där personer med IBS fick dricka Proibs i fyra veckor, upplevde mer än hälften att det lindrade obehag och känsla av uppblåsthet.

Förutom att magen blivit plattare och lugnare så har Maria blivit piggare.
– Att ha ont och vara svullen suger verkligen energi. Nu dricker jag Proibs om jag känner att magen börjar krångla, då lugnar den sig. Men för det mesta klarar jag mig helt utan.

Av: Sandra Hiort
Bild: Magnus Gothander

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…