Annons

Annons

Magbakterierna som gör dig smalare

Din vikt bestäms inte enbart av vad du äter eller hur mycket du motionerar. Bakteriefloran i dina tarmar har en stark koppling till kroppsvikten. Det tror en grupp forskare vid Washington University.

Forskarna har studerat mag- och tarmbakteriernas inverkan på vikt och hälsa, med särskilt tonvikt på tarmsjukdomar som IBS och Crohns. I en delstudie fokuserade man på bakteriernas koppling till övervikt, där tvillingpar med olika bmi agerade försökspersoner.

Annons

När man överförde bakterier från den överviktiga tvillingen till en grupp möss gjorde forskarna en häpnadsväckande upptäckt: mössen gick omedelbart upp i vikt. Men när bakterier från den normalviktiga tvillingen överfördes till mössen förblev de smala.

Och när möss som blivit tjocka på grund av ”feta” magbakterier fick magbakterier från den smala tvillingen så gick de istället ner i vikt – utan att ändra sin kost, som i det här fallet bestod av traditionella gnagarpellets.

I ytterligare tester fick mössen äta fet mat, komponerad efter samma proportioner som snittbefolkningen i USA äter.

Forskarna noterade då att feta möss som fick fet mat med lite frukt och grönt förblev feta – trots att de fick ”smala” bakterier. Först när de inkluderade grönsaker och frukter i sin kost kunde bakterietypen som främjade viktnedgång ta över.

Studien är något av en sensation i forskarvärlden, där fler ledande universitet hoppas kunna studera kopplingen mellan magbakterier och vikt. Målet är självklart en lösning på västvärldens överviktsproblem, som förhoppningsvis kan lösas med hjälp av naturliga mikroorganismer.

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…