Annons

Annons

Nominera dina hälsofavoriter i årets MåBra-val

Vi vill ha in dina hälsofavoriter! Bild: Thinkstock

Vi vill ha in dina hälsofavoriter! Bild: Thinkstock

Vill du tipsa om en nyttig müsli, juice eller yoghurt – eller någon annan matprodukt som är både hälsosam och god? Då kan du nominera den till årets MåBra-val!

MåBra kommer under hösten att välja ut ett antal livsmedelsprodukter som har tydliga hälsofördelar jämfört med liknande produkter och förse dem med utnämningen MåBra-val. De produkter som blir utvalda kommer att presenteras i slutet av året här på sajten och i MåBra.

Annons

Så här gör du för att nominera:
Skicka ett mejl till [email protected] där du berättar vilken produkt du nominerar och varför. Bifoga även lite information om produkten.

Vi sitter i juryn:
Marie Tegnér, viktcoach med utbildning inom näringsfysiologi
Liselotte Stålberg, chefredaktör
Vivvi Alström, mat- och medicinjournalist

 

Vi kommer att välja ut MåBra-val inom de här kategorierna:

Mejeriprodukter & fetter
Bröd, pasta och spannmålsprodukter
Proteinprodukter (produkter på kött,fisk,ägg,sojabönor etc)
Färdigmat
Drycker
Godis och snacks

Om juryn skulle vilja kora någon produkt utanför dessa kategorier kommer utrymme att kunna skapas även för detta, till exempel i form av ett hedersomnämnande. Observera att rena råvaror (som en viss frukt, grönsak eller fisksort eller ett visst köttslag) inte kan bli aktuella för MåBraval, utan det är bara tillverkade produkter som går under ett visst varumärke som kan komma i fråga. 

 

För att en produkt ska komma i fråga för utnämningen gäller dock att ett av följande kriterier uppfylls:
A.
Om produkten tillhör någon av de livsmedelsgrupper som kan förses med nyckelhålsmärkning är det en bonus om produkten uppfyller kraven för en sådan märkning. Vilka produkter som kan nyckelhålsmärkas framgår av Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se

B.
För produkter inom övriga livsmedelsgrupper gäller att produkten ska vara ett hälsosammare alternativ till traditionella produkter inom samma grupp. Exempel: godis med låg sockerhalt, näringsberikade drycker, probiotika eller produkter med andra egenskaper som påverkar hälsan positivt.

Utöver detta kommer juryn att ta hänsyn till en rad andra faktorer, såsom produktens smak och om tillverkaren bedriver någon form av miljö- eller rättvisearbete.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…