Annons

Annons

MåBra testar: Stresshantering i fickformat

Kan en liten dosa i bakfickan lugna sinnet och skapa optimalt ”flow”? MåBra testar pryltrenden som ska ge både lugn och ökad prestationsförmåga.

Att ha lite "mindfulness i bakfickan" fungerar - bokstavligt talat!

Att ha lite "mindfulness i bakfickan" fungerar - bokstavligt talat!

 Genom att mäta dina fysiska reaktioner på stress kan du också hantera och undvika stress på ett bättre sätt. Den senaste trenden där du själv använder dig av tekniska hjälpmedel, så kallad biofeedback, har sedan länge använts av högpresterande idrottsmän.

Annons

Metoden har uppmärksammats för sin snabba effekt och blir allt vanligare hos svenska anti-stresskliniker. Du kan också köpa stressmätare med biofeedback för eget bruk.

Lars Hain guidar nyfikna besökare, däribland MåBra:s Jennie Sandberg, till mindfulness på Stockholmsmässan.

Lars Hain guidar nyfikna besökare, däribland MåBra:s Jennie Sandberg, till mindfulness på Stockholmsmässan.

Lars Hain är beteendevetare och har arbetat med stressrelaterade frågor i över 20 år. Han är knuten till företaget Heart Math, som står bakom redskapet emWave2 – en dosa med tillhörande programvara som registrerar kroppens och hjärtats verksamhet.

– Genom att få en visuell överblick av kroppens stressnivå blir det också enklare att följa sina framsteg, säger Lars Hain, som demonstrerade metoden på Allt för Hälsan på Stockholmsmässan.

MåBra ville givetvis prova!

Jag har ett litet clip med en tillhörande sladd som registrerar mina hjärtslag. Dessa visas på datorns skärm under mitt samtal med Lars Hain. Det är full fart på mässan: hundratals besökare pratar, provsmakar och diskuterar i mässmontrarna omkring oss. Bredvid mig sitter fyra andra besökare som provar samma metod i Heart Maths monter – och en lång kö av nyfikna människor iakttar både mig och dem.

Situationen är så långt från valsång och harmoni man kan komma med andra ord. Men vi ska se resultat ändå, lovar Lars Hain.

– Vi kallar den här metoden för quick coherence, en snabbfixad samstämmighet mellan hjärta och hjärna, säger han. Och tillägger att metoden tydligt visar hjärnans effekt på hjärtats verksamhet.

Övningen bygger på tre grundstenar:

Hjärtvisualisering
Lägg handen på hjärtat, blunda och visualisera det. Hitta en lycklig tanke eller målbild och känn hur känslan påverkar hjärtrytmen.

Hjärtandning
Andas in långsamt, och räkna till fem. Andas sedan ut i lika många sekunder. När vi andas ut frigörs DHEA som dämpar effekten av stresshormonet kortisol.

Hjärtfokus
Håll fast vid tanken och den fysiska reaktion som den gav upphov till. Genom olika övningar kan du få kroppen att svara snabbt på tanken och på så sätt motverka både fysisk och psykiska stressproblem.

–  Genom andning, tanke och fokus förändras hjärtats dynamik, pulsen sänks och våra reaktiva stressmönster kan brytas, säger Lars Hain.

Och trots omständigheterna och rörig miljö lyckas jag med övningen. Men varje gång jag öppnar ögonen för att följa mina grafer på datorns skärm dippar också min koncentration och vågorna ändras. Jag lyckas flera gånger närma mig den optimala balansen, där kroppen enligt Lars befinner sig i total ”flow”. Ett eftersträvansvärt läge som ska öka prestationsförmågan både psykiskt och fysiskt.

Jag är mitt inne i visualiseringen av mina barn, vilket ger ett trevligt utslag på kurvorna, när jag råkar kasta ett öga på min mobiltelefon. Den visar 20 missade samtal, indikerar att jag är sen till dagishämtningen och att en sur sambo antagligen väntat alldeles för länge i bilen utanför.

Stressnivån skjuter i höjden – både på datorn och i kroppen.

Jag lämnar platsen till nästa nyfikna gäst. Och kön avslöjar att intresset för biofeedback sannolikt kommer att öka.

Psst! I kommande numret av MåBra, nr 12 2011, berättar vi mer om tekniken som gör dig stressfri. Där får du också hjälp att hitta de bästa biofeedback-prylarna!

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…