Annons

Annons

MåBra testar: Nya metoder för vita tänderDrömmer du också om naturligt vita tänder? I dag finns det metoder som passar de flesta. MåBra har varit hos tandläkaren och testat proffsens egna blekmetoder!

Hanna Karlemark, Vivvi Alström och Anki Sydegård har testat proffsens blekmetoder.

Hanna Karlemark, Vivvi Alström och Anki Sydegård har testat proffsens blekmetoder.

I dag finns en rad blekmetoder att välja mellan för den som vitt få ett vitare leende. Man kan bleka med skena, laser och olika typer av lampor. Men vilken metod är bäst?

Annons

MåBra lät tre kvinnor – Hanna, Anki och Vivvi – gå till tandläkaren och testa om de kunde få tillbaka sina tidigare så naturligt vita tänder.

De tre metoder vi valde görs av tandläkare och anses både säkra och effektiva.

Så här gick det!

Blekning med ljus

Anki Sydegård före och efter

Anki Sydegård före och efter

Anki Sydegård, 44 år

Jag har en otrolig förmåga att hamna bredvid människor med bländande leenden på foton, vilket gjort det smärtsamt tydligt att mina tänder inte längre kan kallas vita. Att jag rökte som ung och tycker om rödvin är förmodligen anledningen till mitt grådaskiga leende.

Min metod:

Brilliant Smile. Först putsas tänderna och täcks med ett gel av väteperoxid. Gelen aktiveras sedan med hjälp av plasmaljus från en lampa. Då frigörs fria syreradikaler som tränger in och förstör missfärgningar i tanden. Efter tre 20-minutersperioder under lampan, med nytt gel varje gång, är blekningen klar. Hela behandlingen tar cirka två timmar.

Pris: 3 600 kronor första gången, 1 600 kr vid omblekning.

Tandläkarens kommentar:

Eftersom Anki inte blekt tänderna förut kanske hon inte uppnår full effekt första gången. Framtänderna i överkäken, som redan är hyfsat vita, kommer att blekas något mindre än mer missfärgade tänder.

Biverkningar:

Jag får några rejäla ilningar efter behandlingen, men efter några timmar känns ingenting.

Smärta:

Just ingen. Får lite blekgel på tandköttet och det svider som när man får tvål i ett sår, men det går över.

Efter behandling:

Blekningen luckrar upp tandytan något, därför ska man gurgla med fluorlösning två gånger om dagen i tre dagar efter behandlingen. Under den tiden ska man undvika att dricka kaffe, te, vin och drycker med stark färg. Man får heller inte äta färgstarka grönsaker som morötter, paprika, tomater eller choklad, äggulor, soja och currysåser.

Resultat:

Tänderna är vitare, utan att se Hollywoodplastiga ut. De har blekts 3–8 nyanser, enligt tandläkarens skala. Precis som hon förutspådde blektes de gula gaddarna mest. Ilar det inte mer än så här är det definitivt värt smärtan!

Blekning med laser

Vivvi Alström före och efter.

Vivvi Alström före och efter.

Vivvi Alström, 44

Problemet kan beskrivas med ett ord: Snus. Tänderna har tagit ordentligt med stryk efter år av kedjesnusande. Inte har de blivit vitare av att jag ibland frossar i rårivna rödbetor heller.

Min metod:

Laser Smile. Först putsas tändernas yta med pimpsten. Sedan täcks tandköttet med en spärr som härdas. Därefter lägger man på blekgelén som aktiveras med laser, som avger värme. Tänderna laserbehandlas i flera omgångar. Hela behandlingen är över på en dryg timme.

Pris: 3 500 kr

Behandlingen gjordes av:

Rolf Cronqwist på Stockholmstandläkarnas Dental Spa

Tandläkarens kommentar:

Tänderna är grågula, vilket gör dem extra knepiga att bleka. Just gråa tänder är svårast att behandla. Men visst kommer det att bli en skillnad!

Biverkningar:

Jag kände en enda ilning under behandlingen. Å andra sidan har jag sällan problem med ilningar. Har man känsliga tänder kan man suga på fluortabletter efter behandlingen för att motverka ilningar.

Smärta:

Nej, men det kändes varmt på vissa ställen av tandköttet.

Efter behandling:

Sunt förnuft i 48 timmar. Det innebär att jag ska undvika starkt färgad mat och dryck (till exempel soja, rödvin – och snus, förstås).

Resultat:

Yes! Nu är mina tänder inte snusgula längre. Men de är inte illvita heller, vilket jag tycker är bra. Jag ville ha ett naturligt, vitt leende och det fick jag. Vissa tänder blektes mer än andra, men inte så att det sticker ut.

Blekning med skena

Hanna Karlemark före och efter.

Hanna Karlemark före och efter.

Hanna Karlemark, 31

Jag hade inte jättegula tänder innan, men stördes av gulheten under vinterhalvåret då huden är som blekast. Med ett vitare leende känner jag mig helt enkelt fräschare.

Min metod:

Tandläkarstödd hemmablekning med skena. Först gör tandläkaren ett tandavtryck i lera, som sedan används för att framställa individuella mjuka bettskenor. Det tar ett par dagar att producera dessa. Bettskenorna fyller man sedan med en blekgel som man ska sova med i 8–10 timmar, 6–8 nätter.

Pris: 3 000 kr

Behandlingen gjordes av:

Tandläkare Jan Minholm, Stockholm

Tandläkarens kommentar:

Tänderna är fina så jag kan förvänta mig ett gott resultat! Med utgångspunkt från min originalfärg kan jag förvänta mig minst två nyanser blekare tänder.

Biverkningar:

Kände viss ilning i framtänderna.

Smärta:

Nja, ett visst obehag att göra tandavtryck för skenan och blekgelén svider lite om den hamnar på tandköttet.

Efter behandling:

Inga särskilda rekommendationer, men för att vara på säkra sidan undvek jag kaffe, te och rödvin under behandlingen. Jag sköljer även regelbundet med fluorlösning för att stärka emaljen och undvika ilningar.

Resultat:

Redan efter en natt syntes stor skillnad. Efter fem nätter vågade jag inte fortsätta med risk för att få ett onaturligt vitt leende, men skulle jag vilja förnya eller förbättra resultatet senare kan jag enkelt återanvända mina skenor. Nu kan jag garanterat le vackert året om!

Av Vivvi Alström
Foto: Viktoria Davidsson


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…