Annons

Annons

MåBra testar: Heltäckande hälsoscanning

Med en ny typ av scanner kan man få full insyn i kroppen. Och svar på om man tränar tillräckligt och om kosten är okej! MåBra:s Eva Boholm har testat – och vänt upp och ner på sin livsstil!  

"Hur mår min kropp egentligen?" MåBra:s Eva Boholm får svar via kroppsscanning.

Hallå, kroppen, hur är läget där inne? Fungerar träningen? Är maten okej? Hur mår du egentligen?

Annons

Nervösa frågor surrar i huvudet när jag slår mig ner vid en screeningsapparat som ska analysera min kropp inifrån. Om några minuter ska jag få svart på vitt om hur det står till där inne bland organ, kärl-, andnings- och matsmältningssystem. Har kroppen tagit stryk av allt godis och kaffe som jag öser i mig?  Har det blivit för mycket goda middagar och rödvin? För lite sömn och motion?

Elektroder fästs på min panna. Jag placerar fötter och handflator på metallplattor. En klämma fästs på ett finger och sanningsapparaten sätts i gång.

Genom mätpunkterna i fötterna, händerna och på pannan sänds över 700 signaler runt i kroppen som hämtar information om vävnader, muskler och vätskor.

Hälsoterapeuten Elena Malmefeldt på hälsokliniken Optimal Fysik i Stockholm tolkar diagram, kurvor, staplar och statistik som poppar upp på en bildskärm. Med kompletterande frågor får hon snart fram en detaljerad bild av min kropps hälsostatus, den som ska ligga till grund för min framtida tränings- och må-bäst-strategi.

– Den här metoden används av läkare i många länder. Läkarna letar efter sjukdomar. Jag letar efter styrkor och svagheter, balanser och obalanser i kroppen. På så sätt kan jag hjälpa människor att rätta till fel och förbättra sin hälsa. Och jag kan hjälpa vardagsmotionärer att komma i gång med rätt typ av träning utan att riskera skador. Tävlingsidrottare kan få värdefull information om sin fysiologi som gör att de ofta förbättrar sina resultat, förklarar Elena Malmefeldt.

Snart har hon svaren som jag väntat på:

Hjärnan är lite småtrött och kärlen aningen tröga. Men hjärtat är det full fart på, styrka, kondition, och rörlighet är okej och fettprocenten bra. Bäst före-datumet är inte passerat. Jag har bra krut i kroppen!

Men rätt som det är kan krafterna sina, om jag inte ser upp, varnar Elena.

– Du stressar för mycket och sover för lite. När du blir trött kickar du i gång dig med socker och koffein i stället för att lyssna på kroppen och vila. Det funkar för stunden men håller inte i längden. Blodkärlen tar stryk av allt stressande och småätande.

Trots att min trötta hjärna piggnar till av täta latteskvättar skulle den må bättre av vila varvat med mer aktivitet. Jag behöver motionera mer!

– Men hårdträning på gymmet är inte bästa medicinen mot din stress och trötthet just nu. Den sortens träning dränerar dig på krafter och du bygger inte upp kroppen. Du behöver lugna sinnet samtidigt som du rör på kroppen. Gå på långa promenader i stället för på gymmet. Det spolar bort stresshormoner samtidigt som det håller i gång fettförbränning och muskler, säger Elena Malmefeldt.

Förutom sinnesstillande promenader behöver jag förbättra stabiliteten i kroppen. Röda varningsfält på bildskärmen indikerar svag rygg och problem som kan bero på dålig coremuskulatur. Yogapass några gånger i veckan kommer att göra susen för ryggen och själen. Sedan kan jag fortsätta med träning som på sikt kommer att göra mig ännu starkare och välmående, enligt Elena.

På hälsokliniken Optimal Fysik används screeningapparaten ES-Teck tillsammans med en oxymeter. ES-teck är en hälsoscanning och analysmetod som utvecklats av läkare, fysiker, statistiker och matematiker i Frankrike. Med hjälp av en så kallad impedansmätning, där ofarliga strålar sänds genom kroppen, mäts vätska och vävnad i kroppen. Utifrån de mätdata som framkommer får man information om funktionen i alla organ, syresättningen och mikrocirkulationen.
Själva mätningen tar 4 minuter.

En fullständig hälsoanalys tar cirka 90 minuter och kostar 1 400 kronor.

AV: Eva Boholm
FOTO: Lennart Dannstedt

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…