Annons

Annons

MåBra testar: Håller rumpskorna vad de lovar?

Reeboks EasyTone, MBT och FitFlop lovar alla fastare rumpor.

Fastare rumpa, plattare mage och vältrimmade lår. Det är vad företagen bakom de nya, rundsulade, funktionella skorna utlovar. MåBra:s redaktion har testat gungskorna – och vi blev riktigt överraskade!

MBT

MBT Moja whiteBetyg: 5

Funktion: Rundad sula i sidled och på längden.

Testare: Hanna Karlemark.

Pris: Från 2 498 kr.

Finns i: Större sportbutiker, exempelvis Intersport.

Gungfaktor: Hög 

Omdöme: Underbara skor som är bekväma att gå i och känns skonsamma för lederna. Först var de lite svajiga, men jag vande mig snabbt. Effekten känns mest i rumpan och vaderna. Vid snabb gång stramar det i vaderna och knipet i rumpan kommer naturligt om man går rätt. Det känns att den inre muskulaturen stärks, och på så vis får man bättre hållning. Jag hade däremot hoppats på mer bålträning, men det enda skorna gör för det partiet är att man tvingas sträcka på sig och på så vis stärks bålmuskulaturen.

Annons

 

RYN

RYNBetyg: 5

Funktion: Sula som är rundad på längden och tvären.

Testare: Eva Appelquist.

Pris: Cirka 1 595 kronor.

Finns i: Skokedjan Euro Skos butiker.

Gungfaktor: Hög

Omdöme: Sulan är riktigt rund, man får rejäl gungeffekt! I början känns det vingligt och ovant, men man vänjer sig snabbt. Skorna är betydligt jobbigare att gå i jämfört med vanliga skor. Man smågungar och får träning även när man står stilla! Men det är framför allt promenaderna som blir mer ansträngande. Effekten känns främst i nedre delen av ryggen och höfterna – jag fick träningsvärk i rumpan! Det märks också att man får rakare hållning. Skorna ger suverän träningseffekt för rumpa, mage och ben. Synd bara att de inte är så snygga.

 

Reebok EasyTone

Reebok EasytoneBetyg: 4

Funktion: Två inbyggda bollar under sulorna, en under hälen och en under främre delen av skon.

Testare: Anna Nyblin.

Pris: Cirka 1 200 kr.

Finns i: De flesta stora sportbutiker.

Gungfaktor: Medel 

Omdöme: Riktigt bekväma skor, lätta att gå i. Man får en ganska behaglig, lite rullande gång. Stegen blir längre och jag upplever att man lyfter hälen något senare än i vanliga skor. Det blir lite samma effekt som när man går stavgång. Det känns att skorna tar på benmusklerna och i nederdelen av skinkorna. Hållningen blir också bättre, man sträcker mer på sig när man går. Stort plus att det går att springa i dem, de är inte vingliga. 

 

Earth footwear

Earth FootwearBetyg: 4

Funktion: Sulan är lägre bak än fram, vilket gör att tårna hamnar högre upp än hälen.

Testare: Anna Eriksson.

Pris: 1 299 kr.

Finns i: Bland annat hälsokostkedjan Lifes butiker.

Gungfaktor: Medel 

Omdöme: Lutningen gör att det känns som att gå i en liten uppförsbacke hela tiden. Effekten känns först och främst i fötterna och vaderna, men efter en långpromenad hade jag träningsvärk ända upp i ryggen! Någon direkt rumpeffekt har jag inte märkt av, men skon gör att man automatiskt får bättre hållning, och det känns att benen jobbar extra. Inte jättejobbigt, men tyngre än med vanliga skor. Skon ger ett skönt stöd till hålfoten. Plus för att den ser ut som en ”vanlig” sko.

 

FitFlop

FlipFlop

Betyg: 2

Funktion: Ojämn och kurvig sula med tre olika typer av hårdhet.

Testare: Marie Tegnér.

Pris: Från cirka 699 kr. 

Finns på: www.fitflop.com.

Gungfaktor: Låg

Omdöme: Känns felkonstruerade och ser plastiga ut. De är korta i hälen och alltför stora framtill. Det känns som att man går med stora grodfötter. Jag har lite svaga fotvalv och tycker att skorna känns hårda i utsidan av foten så att man faller inåt. Hålfotsstödet är riktigt dåligt, så om jag har skorna länge får jag ont i knäna. Någon instabilitet märker jag inte av, och ingen känsla av att jag får bättre hållning – tvärtom. Kan funka att gå med till stranden, men inte som någon rumptrimmare.

Av Anna Eriksson

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…