Annons

Annons

Lulu Carter: Jag var otrogen för att dämpa smärtan

Lulu Carter var vettskrämd för att bli bedragen, sårad och lämnad. För att undvika det blev hon själv den som söndrade, var otrogen och övergav.
– Det var ett sätt att överleva, att inte bli som mamma som nästan utplånade sig själv i rädslan för att bli ensam.
Annons
Lulu Carter var livrädd för att bli bedragen.

Lulu Carter var livrädd för att bli bedragen.

Hur blir man fri från gamla destruktiva mönster som förstör ens relationer? Som gör att man är vettskrämd för att vara svag, för att bli sårad och lämnad?
Det är frågor som Lulu Carter, känd för sina färgstarka och kreativa inredningar i tv-programmet Äntligen hemma, brottats med i hela sitt vuxna liv.
– Efter många års terapi kan jag se hur jag styrts av olika rädslor i mina förhållanden. Men jag jobbar stenhårt på att få en bra relation med mig själv. Det är först då man verkligen kan fungera ihop med en partner, säger Lulu när vi träffas i hennes trivsamma och vackra lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Lulu och hennes nuvarande man Rainer har varit gifta i två år, men de har aldrig bott ihop. Och för ett tag sedan separerade de, efter otrohetsaffärer från bådas håll. Men nu har de bestämt sig för att försöka lappa ihop kärleken.
– Vi älskar varandra, och vi vill verkligen få det att fungera. Vi pratar om det som varit och hur vi ska undvika att hamna där igen. Jag inser att det till stor del är på grund av mig som vi separerade, och det försöker jag verkligen jobba med nu. Den enda man kan påverka är ju sig själv…
Lulu kan tydligt se hur barndomen präglat henne när det gäller relationer till män. Hon växte upp i ett borgerligt kärleksfullt men dysfunktionellt hem – där man utåt sett låtsades att allt var som det skulle.
– Det var outtalat att man inte pratade om vissa saker. Som att pappa var otrogen mot mamma…
Föräldrarna, som hade en komplicerad kärlek till varandra, låg ofta i konflikter. Mamman fick Lulu att lämna dolda meddelanden till pappan, så att han inte skulle överge dem.
– Hon kunde till exempel säga åt mig att skriva ”Jag älskar dig, du lämnar oss väl aldrig?” på baksidan av ett foto och lägga det så att pappa helt säkert skulle se det. På det sättet blev det mitt ansvar att de skulle hålla ihop. Det är ett tungt ok för ett barn att bära…
När Lulu var 23 år träffade hon sin första man. Det var först senare som hon blev medveten om hur lik han var hennes pappa. Han var karismatisk, flirtig och hade ett stort bekräftelsebehov.
– Vi hade en enorm kärlek och passion. Jag trodde verkligen att det skulle vara vi två för resten av livet. Otrohet fanns inte på världskartan, jag litade på honom helt och fullt.
I tio år varade äktenskapet – tills Lulu kom på att han hade bedragit henne vid flera tillfällen.
–Det var så hemskt, det kändes som om jag skulle försvinna, som om jag skulle dö. Det var då jag slutade tro på kärleken, hur hemskt det än låter. Min rädsla från barndomen att bli övergiven bröt ut i full kraft. Kunde inte värja mig, stod inte ut. Jag var också så formad av mammas skräck för att bli ensam – och det sista jag ville var att bli som hon.
Det enda sättet Lulu kunde reagera på just då, för att hantera maktlösheten, var att själv vara otrogen – inte som en hämnd, utan som ett sätt att försöka slippa smärtan.
– Jag hade blivit bedragen, precis som mamma. Och jag var tvungen att bete mig tvärtemot hur hon hade gjort för att rädda livet på mig själv. Så i stället för att bli ett offer blev jag som en spegelbild av min man, fast mycket bättre… Jag gick verkligen in för att vara otrogen, och sedan lämnade jag honom. Så kunde inte han lämna mig…
Läs hela intervjun i nya numret av MåBra.
AV ANNA CARSALL
FOTO: LENNART DANNSTEDT
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…