Annons

Annons

Löss, fjäll och fjädrar – här är de läskiga tillsatserna i din mat

Brukar du läsa innehållsförteckningen när du handlar? Den kan innehålla en hel del oaptitliga ämnen.

Färdigmat och halvfabrikat må smaka gott och se aptitliga ut. Men när vi granskar ingredienslistorna lite närmare dyker det upp en hel del osmakliga ämnen som döljs bakom en sifferkombination. Här listar vi några vanliga tillsatser – och vad de egentligen innehåller.

Bryr du dig inte så mycket om vad maten innehåller, så länge den smakar gott – eller är du noga med vad du stoppar i dig?

De flesta av oss reflekterar inte så ofta över vilka tillsatser som finns i våra favoritlivsmedel, men det borde vi göra. Många livsmedelsföretag fuskar nämligen en hel del med vilseledande innehållsförteckningar och billiga smakämnen, färgämnen, konserveringsmedel och antioxidationsmedel.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Visste du till exempel…

…att många produkter, såsom buljonger, soppor, kryddblandningar, såsmixer och charkuterier, innehåller smakförstärkaren glutamat, som bland annat verkar stimulera aptiten och leda till överviktsproblem? Personer som är överkänsliga mot ämnet kan också drabbas av huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet.

…att bröd och bakverk ofta innehåller tillsatsen L-cystein (E920), som gör degen mjukare och mer lättarbetad? Ämnet framställs av päls och fjädrar från djur.

…att få produkter med vaniljsmak över huvud taget innehåller äkta vaniljstång? Istället innehåller produkter såsom vaniljvisp, vaniljyoghurt och vaniljglass det artificiella smakämnet vanillin, som framställs ur pappersmassa.

…att gelégodis ofta innehåller sekret från löss? De flesta är medvetna om att godis bland annat består av gelatin, som utvinns ur slaktavfall från gris, men ämnet som ger godiset sin starka färg kommer alltså ofta från krossade insekter. Några exempel är Ahlgrens bilar, hallonbåtar och geléhjärtan.

…att torkade bär i müsli ofta inte är hela bär, utan framställs genom att frystorkade bär mixas till ett pulver, blandas med stärkelsen maltodextrin och sedan sätts ihop till ett granulat? Anledningen är helt enkelt att det blir billigare, berättar kostexperten Ola Lauritzson för MåBra.

…att kyckling och fisk ibland matas med det syntetiskt framställda färgämnet kantaxantin (E161g) för att köttet ska bli gulare? Ämnet tillsätts även i glass och tros kunna påverka mörkerseendet. Om du väljer svensk kyckling från bönder anslutna till Svensk Fågel kan du dock vara säker på att den inte innehåller onödiga tillsatser eller tillväxthormon.

…att mattillverkarna inte har några som helst skyldigheter att redovisa om deras tillsatser har animaliskt ursprung? Många gör det ändå, men det är helt frivilligt.

I takt med att svenskar blivit mer medvetna och börjat ställa högre krav på sin mat har många tillverkare dock börjat minska och förbättra sina tillsatser. Efter att tidningen Metro för några år sedan skrev om att Fanta innehöll gelatin från fiskfjäll bytte läskföretaget till exempel ut ämnet mot ett vegetariskt alternativ.

En färsk studie från KRAV visar också att svenskarnas intresse för ekologiska produkter ökar mest i världen. På ICA har ekoförsäljningen ökat med 52 procent, på Coop med 37 procent och på Willys med 57 procent under det första halvåret 2014.

 

LÄS MER:

8 anledningar att sluta dricka läsk!

cola-700x440

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!
Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

trött

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Källor: Äkta vara, ICA-Kuriren, KRAV, Livsmedelsverket, SVT.se

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…