Annons

Annons

Livsmedelsverket tveksam till kosttillskott

Svenskarna är duktiga på att äta sina vitaminer och mineraler, ofta i pulver- eller pillerform. Nu riktar Livsmedelsverket kritik mot konsumtionen av kosttillskott och hävdar att en normal kost ger oss alla näringsämnen vi behöver.

Annons

Kosttillskott kan inte ersätta vanlig mat, varnar Livsmedelsverket.

Att skölja ner en kapsel som lovar dagsbehovet av vitaminer, mineraler och antioxidanter kan känna som en smart genväg. Men frågan är om marknadens alla kosttillskott håller vad de lovar? Livsmedelsverkets analys visar att reklamen många gånger är vilseledande.

Gilla MåBra på Facebook

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Att antioxidanter kan förebygga sjukdom vet de flesta, något som tillverkare av kosttillskott har varit snabba att anamma. Men det är just de antioxidativa ämnen du hittar i frukt och grönt som har dessa effekter på kroppen.

Du får alltså inte samma resultat när du äter kosttillskott med antioxidanter, rapporterar Livsmedelsverket och hänvisar till flertalet studier i ämnet.

Man håller dock fast vid tidigare rekommendationer kring kosttillskott. Små barn, personer med mörk hy och människor som vistas utomhus väldigt sällan bör äta tillskott i form av D-vitamin. Och kvinnor som är, eller planerar att bli, gravida bör äta tillskott i form av folsyra.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…