Annons

Annons

Livsmedelsföretagen: Lugn, din glass är bäver-fri!

Är det analsekret från bävrar i din vaniljglass? Ja, de vilda diskussionerna i sociala medier kan få oss att tro det. Men det är felaktigt, meddelar experter.

Bävergäll, ett sekret som utvinns ur bäverns analkörtlar, kan användas som arom i livsmedel. Många svenskar har fått intrycket att bävergäll är vanligt förekommande i glass och godis, på grund av den debatt som rasar vilt i sociala medier just nu.

Annons

Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige, har skickat ut en fråga till aromföretag på den svenska marknaden – och ingen av dem producerar aromer med bävergäll.

– Vad vi kan säga med säkerhet är att det är extremt ovanligt med livsmedel som innehåller bävergäll i Sverige, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Enligt samma källa uppgår den totala användningen av bävergäll inom EU till ett par kilo per år, mycket på grund av att bävergäll är en väldigt dyr råvara.

Och även om körtelsekret från en lurvig gnagares anal inte är önskvärd på ingredienslistan, så vill Marie Söderqvist understryka att bävergäll i sig inte är något farligt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…