Annons

Annons

Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn

Små magar och kroppar är känsligare än stora. Här är livsmedlen du bör avvakta med när du lagar mat till barn under ett år.


I regel kan och bör barn äta samma mat som övriga familjen. Men det finns några livsmedel som du bör vänta med att introducera tills barnet är över ett år. Dessa är:

Gröna bladgrönsaker

I gröna bladgrönsaker finns nitrat, som i kroppen omvandlas till nitrit. Om småbarn får i sig mycket av detta kan det försämra syretransporten i blodet. Så undvik grönsaker som spenat, sallad, grönkål och ruccola.

Kasta grön potatis – men skala alla!

Om en potatis har blivit grön innehåller den solanin. Giftet kan orsaka magsmärta, diarré och kräkningar hos både barn och vuxna. Kasta därför alltid grön potatis, skär inte bara bort den skadade biten. Solanin finns också under skalet på all potatis, så skala den innan du ger den till småbarn!

Annons
Gilla MåBra på Facebook

LÄS: Därför ska du kasta grön potatis

Honung

Ge inte honung till ditt barn, den kan vara förorenad med sporer som kan orsaka en dödlig förgiftning.

Opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk kan låta härligt och lantligt. Men faktum är att varken barn eller vuxna bör dricka det, eftersom det är stor risk för skadliga bakterier. Man har till exempel hittat Ehec-baterier i opastöriserad mjölk, en bakterier som kan orsaka njurskador.

Risprodukter

Riskakor och risdrycker innehåller arsenik. Och äter man mycket risprodukter kan man snabbt få i sig ohälsosamma mängder av giftet. Eftersom små barn är känsligare bör man inte ge dessa produkter till barn under sex år. Gröt och välling på ris kan också innehålla arsenik, därför bör man variera mellan olika sorter och märken. Barn bör inte äta risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

LÄS: Så äter du ris – utan risker!

Salt

Var försiktig med saltet, eftersom barnen inte kan reglera saltbalansen på samma sätt som vuxna. Var också uppmärksam på salt mat som korv, chark och chips.

Socker

Det är svårt att undvika socker och sötade livsmedel. Smaksatt yoghurt, kex, och drycker innehåller ofta stora mängder tillsatt socker. Att inte vänja smaklökar och kropp vid sött är ett bra sätt att skapa sunda vanor och smakpreferenser.

LÄS: Så mycket socker dricker du – utan att veta om det!

Källa: Livsmedelsverket

Barnläkaren: Låt INTE dina barn rulla köttbullar!

köttfärs bäst före-datum

Att låta barnen hantera rå köttfärs är förknippat med onödiga hälsorisker, menar professorn i barnmedicin.

Läs mer här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…