Annons

Annons

6 tecken på att din partner är en en o-man

En desorganiserad person är någon som lärt sig förknippa närhet med smärta under barndomen. Lever du tillsammans med en så kallad o-man, där O står för obegriplig, opålitlig och oförutsägbar? Psykologen Egil Linge lär dig upptäcka varningssignalerna.

Han är hopplös att förstå sig på – håller distans eller blir oförklarligt arg. Stämmer det på din man? Då kan han tillhöra gruppen desorganiserade personer, som har problem med vuxenlivets relationer i stor utsträckning.

Annons

I ena ögonblicket är ni så nära och kära som två människor kan vara, i nästa finns han inte där för dig. Han har gett sig av – bokstavligen eller mentalt. I värsta fall tar relationen slut, trots att förutsättningarna verkade perfekta från början.

Kvar står du och förstår ingenting.

– Jag har haft kvinnliga patienter som råkat ut för det här som spekulerat vilt: Har han hittat en annan? Är det inte riktig kärlek? berättar psykologen Egil Linge.

I själva verket är det han som beter sig underligt på grund av erfarenheter från barndomen.

Hur det tar sig uttryck – och vad man kan göra för att bryta de destruktiva mönstren – berättar Egil Linge och Dan Josefsson i sin nya bok Den mörka hemligheten. Den handlar om vad som händer när den viktiga anknytningen till föräldrarna inte fungerat och personer fått så kallad desorganiserad anknytning.

Du utvecklar en otrygg-desorganiserad anknytning när föräldrarna, som skulle ha varit din trygghet, också har utgjort ett hot. De kan ha misshandlat dig psykiskt eller fysiskt eller båda delarna.

Det gör att du förknippar närhet med fara och det leder till stora svårigheter i relationer när du blir vuxen.

Det leder till att barnet lär sig att förknippa närhet med smärta och svek. Det blir extra tydligt när de blir kära som vuxna. Närheten triggar i gång deras inre larmklockor och de beter sig undvikande. Fast själva ser de det inte så.

– De känner bara obehaget och kan inte förklara det. De ser inte själva hur händelser tidigare i livet påverkar deras sätt att vara, säger Egil Linge.

Desorganiserade är ofta:

Tankspridda
De glömmer saker och är inte riktigt med i samtalet, fast de är trevliga. Att försvinna bort i tankarna kallas dissociation och är ett sätt att stänga av för att slippa obehag.

Noga med klädseln
De klär sig antingen väldigt strikt eller mycket extremt, för att hålla folk på avstånd.

Kontrollfreaks
De måste få göra saker på sitt sätt för att känna sig trygga.

Arbetsnarkomaner
De kan jobba 12–14 timmar om dygnet utan problem eftersom det håller obehagliga tankar i schack. Många är väldigt framgångsrika i arbetslivet.

Kicksökare
De återfinns på väg uppför Mount Everest eller inom olika extremsporter, där det krävs stor koncentration för att överleva. Utmärkt om man vill slippa smärtsamma tankar.

Träningstokiga
De nöjer sig inte med 2–3 besök i gymmet varje vecka, utan är där dagligen. Det är också ett sätt att fly undan obehag.

I längden blir det frustrerande att leva med en desorganiserad person. Men det behöver inte vara hopplöst –anknytningsmönstren går att förändra hela livet. Första steget är att prata med varandra.

– Enda vägen att gå är att vara nyfiken, att få den andra att berätta om sin uppväxt och olika livshändelser som kan ha påverkat honom, säger Egil Linge.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…