Annons

Annons

Leila Lindholm: ”Jag vill äta något sött varje dag”

Matlagningsgurun Leila Lindholm är tillbaka med en ny kokbok – "The Fresh Foodie" – som innehåller enkla, nyttiga recept med rena råvaror.

Matprofilen Leila Lindholms nya kokbok The Fresh Foodie är fylld med hälsosamma vardagsrecept för hela familjen – från matiga sallader och uppfräschade husmansrätter till hemgjord nutella och glutenfri kladdkaka.

Annons

– Jag har alltid lagat fräsch och enkel mat från rena råvaror, men inspirationen till att göra boken kom till stor del från att mina barn är allergiker. I den här boken är det tydligt anvisat vad som är glutenfritt, laktosfritt, veganskt, vegetariskt, äggfritt och så vidare, säger Leila Lindholm till mabra.com.

Gilla MåBra på Facebook

Vi intresserar oss allt mer för innehållet i vår mat och många undviker i dag födoämnen som laktos och gluten. Vad tror du att den här trenden beror på?

– Jag tror att det är den allmänna debatten som styr, vi blir mer och mer medvetna om vad vi faktiskt stoppar i oss. Det är otroligt bra att det har blivit så, för det vi köper i butik innehåller mycket tillsatser och kemikalier, inte minst bekämpningsmedel. Den debatten hoppas jag bidra till, för den sätter press på livsmedelsindustrin och våra leverantörer att ta fram bättre råvaror och produkter.

Hur tror du att detta kommer att påverka livsmedelsindustrin långsiktigt?

– Mycket! Det här är bara början. Jag tror att det kommer att komma varuhus med helt ekologiska produkter och konsumenterna kommer att göra helt andra val. Det kommer bli svårt att inte hänga med i den utvecklingen. Många livsmedelsbutiker har redan snappat upp det där och börjat anvisa tydligt vad som är ekologiskt i butikerna. Tidigare var man tvungen att ta fram Sherlock Holmes förstoringsglas och gå igenom butiken.

FreshFoodie_Leila.Lindholm_1-(1)Vi experimenterar också mer och mer med nya typer av mjöl. Har du hittat någon ny favorit?
– Nej, egentligen inte, men det är bra att det går att få tag på mandelmjöl i butik nu, det kunde man ju inte få förut.

Många försöker i dag undvika raffinerat socker och använder andra typer av sötning, såsom honung, agavesirap och torkad frukt – så även i dina recept. Hur tänker du kring det?
– Jag tänker att man kan undvika det vita sockret till vardags och äta det när man känner för det, på kalas och så. Jag är inte så hardcore, utan jag vill gärna äta något sött varje dag. Jag tycker att det är gott. Jag har ett sötsug, och då är det härligt att det finns alternativ som bara är nyttiga. Det är det jag tycker är genialt med dessertrecepten i den här boken: de är precis lika goda som vilken dessert som helst och innehåller ändå bara nyttiga saker.

Var får du inspiration till recepten?
– Jag plockar inspiration från allting, framför allt samtal med vänner – hur de lever, vad de är nyfikna på och vad de lagar hemma. Jag plockar även influenser från tidningar, nätet, resor och möten med människor.

Har dina barn något favoritrecept i nya boken?
– De gillar fruit pops, glassar gjorda på färskpressad juice. Min lilla tjej tycker mycket om smulpajsreceptet, som både är laktos-, ägg- och glutenfritt. Sen älskar de maten, allt från rimmad lax med dillstuvad potatis till salladerna, fish tacos, små tilltugg, granola…

De verkar ha ärvt ditt matintresse.
– De äter det som vi lagar hemma och det tycker jag är skönt, det har alltid varit viktigt för mig. Jag har sett att vissa lagar en sorts mat till sig själva och sen något annat till barnen. Det blir väldigt omständligt och barnens mat är ofta korv och makaroner – som inte innehåller någon näring.

Vilket är ditt ”guilty pleasure” – om vi lägger nyttigheten åt sidan?
– Jag älskar bullar och käkar några bullar i veckan. Förut var det mycket choklad, men nu är det bullar som gäller. Popcorn älskar jag också, men det är ju inte så guilty.

The Fresh Foodie finns i butik 21 april 2015.

AV: Malin Karlberg

 

LÄS MER:

Leila Lindholm: Det här gör mig lycklig!

leila-lindholm

Alla har vi stunder då vi känner ogrumlad lycka. Här berättar kocken och kokboksförfattaren Leila Lindholm om när hon mår som bäst.
Läs mer: Leila Lindholm: ”Det här gör mig lycklig”

 

Nya riktlinjer: Därför ska du halvera ditt sockerintag

Håll ditt godisintag till ett minimum, rekommenderar WHO.
Max 5 procent av ditt energiintag bör komma från tillsatt socker, enligt nya rekommendationer från Världshälsoorganisationen, WHO.
Läs mer: Därför ska du halvera ditt sockerintag

 

Slank och frisk med stenåldersmat – så här ska du äta!

Målet med paleokost är att äta som på stenåldern.

Alla pratar om paleo, att äta som på stenåldern. Men varför är det så bra och vad ska man äta? Vi reder ut begreppen.
Läs mer: Slank och frisk med stenåldersmat

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…