Annons

Annons

”Vilken mat stärker hår och naglar?”Fråga: 

Jag undrar vad man ska äta för att få fint hår, starka naglar och frisk hy?

Ofelia

 

Svar:

Viktiga beståndsdelar i hår, naglar och hy är protein och en rad olika mineraler som magnesium, kalcium, järn, zink, natrium och koppar. Det innebär att en allmänt näringsrik kost är bäst. Om du baserar din kost på näringsrika livsmedel såsom kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, nötter, frön, bönor, frukt, grönsaker, potatis, fullkornsprodukter och olja kommer du automatiskt att få tillräckligt med näring på tallriken.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Då ger du samtidigt hår, naglar och hy alla nyttigheter som de behöver. Det finns alltså inget särskilt näringsämne eller livsmedel som du behöver vara extra noga med.

Det ska till en mycket dålig kosthållning, med alldeles för lite energi (för få kalorier) under lång tid, för att det ska märkas på hår, naglar och hy. Om du behöver dra ner på kaloriintaget men ändå äter bra mat är det alltså inte märkbart på hår, hud och naglar. Det är först om man äter alldeles för lite så att man riskerar allmän näringsbrist som det blir synliga effekter.

Jag passar också på att avråda dig från att köpa tillskott med kisel och annat som marknadsförs som extra bra för till exempel naglarna. Det finns ingen vedertagen forskning som säger att sådana tillskott har effekt.

Samma sak gäller för alla produkter som marknadsförs för hår, hud och naglar. Satsa i stället på bra och näringsrik mat så får du i dig det du behöver för att få fint hår, starka naglar och frisk hy.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…