Annons

Annons

Läsarfråga: Kan magsår orsaka cancer?

"Har magkatarr och magsår en koppling till ökad risk för cancer" undrar en MåBra-läsare. Läkaren Gunilla Hasselgren svarar.

Jag har haft magkatarr vid flera tillfällen och då blivit hjälpt av receptfri medicin. För fem år sedan hade jag magsår och fick då en kur med receptbelagda mediciner, Losec och antibiotika, tror jag att det var. Magsåret konstaterades efter gastroskopi. Nu oroar jag mig för att min magkatarr kanske är ett nytt magsår men jag vill helst inte göra en gastroskopi igen. Kan jag känna när katarren i själva verket är ett magsår? Jag har hört att magsår kan orsaka magcancer, hur vanligt är det?, skriver signaturen Lotta till vår expertpanel.

Annons

Läkaren Gunilla Hasselgren svarar:

”När du gjorde gastroskopi tog man prov från sårområdet och fann då säkert spår av helicobakter pylori, den bakterie som ligger bakom de flesta magsår. Du fick då… >> läs hela svaret här!

Fråga våra experter!

Har du funderingar kring din hälsa, vikt, personliga utveckling eller träning? Passa på att ställa din fråga till någon av MåBra:s kunniga experter! Varje månad svarar de på läsarfrågor i tidningen och på webben. Ställ din fråga via länken nedan.

Till MåBra-experterna!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…