Annons

Annons

Läsarbrev: 3 kvinnor om träningshetsen

Är träningshetsen en välbehövlig spark i baken eller ett otäckt ångestmoment? MåBra har varit i kontakt med läsarna Elin, Anki och Susanne som berättar hur de upplever hetsen kring träning. Möt kvinnorna som ger både ris och ros!  

Annons

Träna lagom mycket så får du bästa träningen! Det menar MåBra:s PT.

Elin, 26: Jag måste sluta skryta

Varje dag pratas det om träning på min arbetsplats. Ett gäng är hurtbullar som tränar flera gånger i veckan och skippar bullen till fikat. De andra säger att de inte har tid för träning. Genast framstår de som tränar som bättre och får hela tiden bekräftelse på hur bra de är.

Jag är en av dem som tränar. Jag berättar gärna om mina pass och gymbesök. Varför? För att jag känner mig dum och sämre än de andra om jag inte gör det.

Någonstans anser jag att det har blivit fel. En människa som inte tränar utan i stället rör på sig dagligen och vardagsmotionerar ska inte få dåligt samvete i fikarummen. Träning bör vara något roligt och motiverande, inte någon hets.

Jag ska kämpa för detta, sluta skryta om min träning – och bara träna för min egen skull, inte för andras.

Läs mer: MåBra-läsarna: Maten ger oss dåligt samvete

 

Susanne, 32: Med grannarna skruvades allt upp

Det började för några år sedan när vi fick nya grannar som ville ge ett sportigt och aktivt intryck. Själv har jag alltid idrottat, motionerat och ätit sunt. Men med grannarna skruvades allt plötsligt upp. De fick andra att framstå som slöa, otränade och inaktiva. Och dit vill man ju inte räknas! 

Jag började löpträna och delta i tävlingar, vilket visade sig gå riktigt bra! Det var en sporre när jag märkte att tiderna och resultaten förbättrades. Men nu undrar jag om det här verkligen är vad jag vill. Orkar jag med den hårda träning som det ju faktiskt har blivit? Vill jag fortsätta att tacka nej till att umgås med kompisar för att träna eller ladda inför en tävling? Står jag ut med att alltid känna att tiden inte räcker till för familj och arbete för att ”jag måste ge mig ut på en träningsrunda”?

Läs mer: Experten: Så tacklar du mardröms-kollegan

 

Anki, 46: Jag fick en spark i baken

Förra året vägde jag 72 kilo till mina 159 centimeter. Jag bestämde mig för att börja träna men tappade snart intresset eftersom jag tyckte att det var så tråkigt att träna ensam.

Men så plötsligt började alla i min omgivning att träna! Vi skrev om våra bedrifter på Facebook och pratade om träningen när vi sågs. Alla började rasa i vikt och blev vältränade. Det peppade mig och jag har minskat sex kilo. Jag tränar för min egen skull. Även om det kan kännas lite som en tävling ibland. Jag har en målvikt och hoppas nå den till sommaren.

Läs mer: Så lyckas du med vårträningen

 

3 tips från Katarina Woxnerud, MåBra:s PT

– Rör dig minst 10 000 steg per dag.
– Utmana styrkan och konditionen 2-3 träningspass i veckan.
– Att gå från att träna ett par halvtimmespass i veckan till att nästan träna på elitnivå sliter hårt på muskler, senor och leder. Träna lagom!

 

Läs mer

Smarta hälsotips och riktlinjer hittar du här. Eller kom igång med Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

TEXT: Eva Boholm
REDIGERING: Sanne Waldner
BILDER: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…