Annons

Annons

Lär dig att undersöka brösten och minska risken för bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och varje dag insjuknar 20 kvinnor i sjukdomen. Det är skrämmande fakta, men genom att undersöka dina bröst regelbundet minskar du risken att drabbas rejält.

Tack vare att man upptäcker sjukdomen tidigare överlever allt fler, idag är diagnosen cirka 80 %.  Att ofta och regelbundet undersöka sina bröst gör det lättare för dig att upptäcka eventuella avvikelser i tid. Så här gör du!

Annons

brostcancer guide undersoka brosten

När ska jag undersöka brösten? 

Dagen/dagarna efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättare att känna efter. Skriv upp i kalendern eller ha en månatlig påminnelse som alarm i mobilen.

Gilla MåBra på Facebook

Vad ska jag leta efter?

All form av avvikelse. Utseendemässigt kan det vara en ojämnheter i huden, olika färgnyanser, förändringar i bröstvårtornas utseende och liknande. När du känner på brösten letar du efter knölar och förhårdnader.

Hur gör jag?

1. Stå framför en spegel och titta på dina bröst. Ser det ut som vanligt eller är det någon förändring?

2. Lyft upp armarna ovanför huvudet, följer bröstvårtorna med? Titta under brösten och på sidorna.

3. Känn på brösten med raka fingrar. Det är lättast att känna ojämnheter i duschen när brösten är intvålade och fingrarna lättare kan glida över huden.

4. Använd dig av ”klockan”. Börja med att lägga upp vänster arm bakom huvudet. Ta höger hand och känn igenom vänster bröst. Börja att känna på bröstvårtan och området runt omkring. Gå sedan till ”klockan 12” och tryck lätt medan du gör små cirkulära rörelser. Gå till ”klockan 1” och gör likadant tills du har gått runt hela bröstet. Gör likadant med höger bröst.

5. Gå även igenom armhålan, övre delen av bröstet och området under armen.

Du kan också följa instruktionerna i Apotekets film:

;

Jag har hittat något. Vad gör jag nu?

Först och främst: få inte panik. Vi kan få knölar i brösten som försvinner av sig själva och som inte är ett tecken på bröstcancer. Ring till närmaste bröstmottagning som finns hos de flesta sjukhus. Du kan också ringa till Vårdcentralen som gör en första undersökning.

 

Källa: Cancerfonden.se och Cancer.se

Unna dig något fint – och hjälp oss att stötta forskningen!

Just nu skänker vi 10 procent av all försäljning på utvalda produkter i vår webbshop till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, Bro.

Se alla produkter här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…