FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kycklingindustrin går på knäna – smittor sprids och fåglarna lider

10 feb, 2017 
Kyckling smittar.
Kyckling blir allt mer populärt, men på bekostnad av djuren och de anställda på slakterierna. Men även på köparna – då smittat kött sprids i större utsträckning.
Annons

Allt fler svenskar drar ner på rött kött – och många ersätter det med kyckling, som är både magert och proteinrikt. Men den ökade efterfrågan gör att en redan ansträngd industri har börjat ”tappa sin moraliska kompass”, som en källa från Kronfågel säger till Aftonbladet.

2012 slaktades cirka 135 000 kycklingar per dag på slakteriet i Valla. I dag ligger antalet på 195 000. Under samma tid ökade antalet anställda från 520 till 760 personer.

Där ska två veterinärbiträden undersöka 13 200 döda fåglar – per timme. På den tiden ska de hinna se om det finns synliga tumörer, hudsjukdomar, leverskador, tarminflammationer, blödningar eller ledinflammationer.

– Företagsledningen säger att marknaden vill ha mer kött. Därför ökar produktionstempot och arbetsmiljöproblemen. Det är även grundorsaken till den ökade smittspridningen, säger källan.

Dubbelt så många smittade

Smittan det framförallt handlar om är campylobacter. Förra året hade antalet smittade kycklingar ökat med 30 procent, och i höstas gick Folkhälsomyndigheten ut med ett larm om att ovanligt många smittats efter att ha ätit färsk kyckling. Mellan augusti–november 2016 rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall som normalt.

Annons

Smittorisken finns i produktionens alla led, och en anledning till att det sprids mer i dag är att rengöring av de olika burarna brister, till exempel hinner de inte alltid torka vilket gör att bakterier lever kvar tills nästa kull med kycklingar kommer dit.

Dödstalen stiger också, på grund av sjukdomar, stress och skador. Förra året kasserades 1,6 miljoner fåglar som av olika själ varit ”otjänliga”.

– De kunde ha blivit mat om produktionskedjan hade behandlat dem bättre och girigheten inte varit så stor, säger Aftonbladets källa.

Många skadas under transporterna för att det är trångt. Omkring 6000 fåglar kommer till slakteriet med brutna vingar varje dag, och många fryser ihjäl under transporten eftersom Kronfågel börjat desinficera burarna innan transporten för att minska smittorisken – men inte har tid att låta dem torka innan djuren ska lastas. Är det kallt ute kan då djuren dö.

Påverkar de anställda

Det ökade produktionstempot går också ut över de anställda. På Valla beordrades övertid 200 dagar under förra året.

Annons

– Och vi har har noterat att personal drabbas av tarm- och magsjukdomar. Troligtvis på grund av att de kommer i kontakt med det smittade köttet, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Anläggningen rengörs också med kemikalier så starka att personalen tvingas bära gasmask, och det har rapporterats om både andningssvårigheter och yrsel.

– När vi påtalat att företaget måste förbättra ventilationen, svarar en av cheferna ”det kostar pengar, de får ha gasmask på sig”.

Enligt Aftonbladets källa har det förekommit 111 allvarliga skador eller tillbud på slakteriet – men bara tre har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Svensk kycklingindustri är bättre än i många andra länder, men det är fortfarande en industri. Om folk fick se det med egna ögon, då hade de valt bort produkterna eller ställt högre krav på djurhållningen, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Källa: Aftonbladet

Foto: IBL

 

Våga vegetariskt! 10 lätta och lättlagade recept

Läs också: Våga vegetariskt! 10 lätta och lättlagade recept

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons