Annons

Annons

”Behöver jag extra vitaminer?”Fråga:
Jag är osäker på om jag får i mig tillräckligt med näringsämnen genom maten som jag äter. Hur kan jag få reda på om jag behöver kosttillskott? Och hur ska jag veta vilka extra vitaminer eller mineraler som jag eventuellt behöver ta extra av? Det finns ju en stor mängd tillskott från olika företag på marknaden – hur hittar jag de bästa produkterna?

Annons

Lotta

Svar:
Du ställer en viktig fråga. Det är inte bara att traska i väg till hälsokosthyllan och plocka på sig en massa vitaminer och mineraler. I bästa fall händer inget om man får i sig för mycket av något näringsämne, i värsta fall kan man få bieffekter som är olika allvarliga. Det bästa sättet att ta reda på om man verkligen behöver kosttillskott är att vårdcentralen tar ett blodprov. Där brukar man kunna få besked om bland annat järn-, magnesium- och D-vitaminvärdet.

Gilla MåBra på Facebook

Efter ett sådant test vet du alltså om det är något i kosten som du behöver förbättra, antingen med livsmedel eller med ett kosttillskott. Du kan också komplettera ett blodprov med en så kallad kostanalys som görs på vissa vårdcentraler, gym och friskvårdsanläggningar. Under några dygn registrerar du precis allt du äter, varpå en kostexpert analyserar ditt matintag. Vid en sådan genomgång får du veta hur mycket näringsämnen du får i dig i genomsnitt. Det ger en grov uppskattning av hur du ligger till.

Om det sedan visar sig att du behöver kosttillskott, så var noga med framför allt vilka sorters mineraler du väljer. De är nämligen bundna till salter, och vissa salter är bättre för upptaget än andra. Karbonat och citrat tillhör de bättre salterna, medan oxid (som magnesium ofta är bundet till) rentav är värdelöst. Läs på förpackningen och välj en sort där mineralet är bundet till karbonat eller citrat. Om du är specialintresserad och vill lära dig mer kan du gå in på min blogg där jag skrivit mer om ämnet

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…