Annons

Annons

kolhydratkriget

 

Snabba eller långsamma – eller inga alls? Kolhydraternas inverkan på hälsa och vikt är en het potatis!

Många svenskar tar aktivt avstånd från kolhydrater, och vanan att minska intaget av vitt bröd, pasta och sötsaker har fått ett brett fäste.

Men hur påverkar de vår hälsa och vikt egentligen? Och hur bra är de dieter där kolhydraterna lyser med sin frånvaro?

Här, på mabra.com/kolhydratkriget, kan du fördjupa dig ytterligare – och diskutera med andra!

Vad är en kolhydrat?

Kolhydrater är ett annat namn för diverse sockerarter. De finns i så skilda livsmedel som grovt bröd, havregryn, läsk, nötter, linser, ris, pasta , grönsaker, frukt, stärkelse, alkohol och fibrer.

Vi behöver sockret från kolhydraterna för vårt blodsocker, som förser kroppen med energi. Men det betyder inte nödvändtigtvis att vi måste äta kolhydrater. Kroppen kan även tillverka socker av fett och protein, menar Fredrik Nyström.

Varför är det så många dieter som förespråkar lite kolhydrater just nu?

– Det finns helt enkelt en poäng med att dra ner på de snabba kolhydraterna i form av till exempel läsk och godis om man vill gå ner i vikt. Men det här är inget nytt, redan i början av 1900-talet var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att diabetespatienter levde längre om man tog bort kolhydrater, alltså socker, ur kosten. Man visste att kolhydrater påverkade blodsockret och vikten redan då. Det var först på 70-talet som det svängde om till att man skulle gå ner i vikt med en lågfettkost i stället, säger Fredrik Nyström.

Undviker du kolhydrater i någon större omfattning?

Loading ... Loading ...

Är pasta pest eller inte? MåBra gräver djupare i kolhydratdebatten.

Lär dig allt om kolhydraterna i MåBra:s stora kolhydratskola. Här hittar du den!

LCHF och andra kolhydratfattiga dieter

En av många dieter som förordar ett lågt intag av kolhydrater är LCHF, low carb high fat. Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmänmedicin, är en ivrig förespråkare för dieten. En effektiv viktnedgång, bättre tarm- och maghälsa samt minskad risk för hjärt- kärlsjukdom är några av LCHF-kostens fördelar menar han.

Men Lena Ljungkrona, dietist och vice ordförande för Dietisternas riksförbund. Är av en annan uppfattning. Läs deras heta debatt här!

Och att laga ”vanlig mat” utan kolhydrater går utmärkt. Att intresset är stort för just den typen av kost märkte vi när vi publicerade receptet på Oopsies, som är ett bröd med extremt lågt kolhydratinnehåll.

Dukan Diet är ett annat exempel på dieter där kolhydrater i viss mån reduceras. Vi har mängder av reportage, recept och fakta – du hittar allt samlat på samma sida här!

Finns det några hälsonackdelar med lågkolhydrat-dieter?

I Andreas Eenfeldts och Lena Ljungkronas debatt diskuteras bland annat de negativa hälsoeffekter som en diet med lite kolhydrater kan medföra. Klicka in och dela med dig av dina åsikter!

I en tidigare publicerad artikel listade vi de vanligaste biverkningarna med low carb-dieter. Läs hela artikeln här – och fyll gärna på med dina egna erfarenheter!

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons

Annons

Laddar