Annons

Annons

Kognitiv beteendeterapi – så fungerar det

Kbt är en psykologisk inriktning som skiljer sig något från traditionell terapi. Här får du en snabb överblick!

Dålig självkänsla? Bryt det dåliga tankemönstret!

Inom kbt använder man sig av en rad metoder och arbetsredskap för att förändra ett negativt beteende. Ordet ”beteende” betyder i det här fallet kroppsliga reaktioner, uppfattningar eller tolkningar som på något sätt påverkar individen eller omgivningen.

Annons

Terapiformen baseras på att människans tankar står i stark relation till känslor och beteende. Till exempel kan en negativ tanke som “jag duger inte” bidra till känslan nedstämdhet, som i sin tur leder till ett passivt beteende.

Gilla MåBra på Facebook

Med hjälp av kbt kan personen förändra de tankemönster och beteenden som orsakar och förvärrar problemen.

Den här typen av terapi i dokumenterat effektiv vid exempelvis ångestsyndrom, depression, missbruk, stressproblem, sömnsvårigheter och samlevnadsproblem.

Att gå ner i vikt, få bättre självkänsla och bli av med ångest och oro är andra vanliga exempel på problem där kbt kan vara en smidig lösning.

MåBra har i samarbete med internetkliniken Livanda tagit fram MåBra Psykologi, där ämnena vikt, självkänsla och oro behandlas. MåBra Psykologi medföljer som bilaga i MåBra nr 10 2011. Där får du möjlighet att testa dig själv, ta del av en beteendeanalys – och skapa en framstegsplan!

Det finns mängder av självhjälpsprogram baserade på kbt och metoden passar utmärkt för webben. Just nu får våra läsare 100 kronor rabatt på Livandas internetprogram.

Klicka här för att läsa mer.

Källa: Vårdguiden, Livanda

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…