Annons

Annons

Därför ska du ”natta” dina grönsaker

Hur länge grönsaker får växa och mogna på plats och tillgången till solljus påverkar deras näringsinnehåll. Med det gör också sättet du förvarar dem på, visar en omfattande studie.

Natta kålen, då blir den ännu nyttigare enligt en ny studie!

Grönsaker och frukt föredrar att behålla sin dygnsrytm, även efter de har skördats. En fortsatt balans mellan ljus och mörker är avgörande för att grönsakerna ska ställa om sitt näringsinnehåll till optimalt läge, visar amerikansk forskning som publicerats i tidningen Current Biology.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Forskarna har bland annat analyserat skillnaden mellan att förvara kål helt i ljus, i komplett mörker eller växlande ljusförhållanden.

När de uppmätte halterna av glukosinolater i kål, ett aromämne med cancerhämmande effekt, var skillnaderna stora. Störst halter, mer än tre gånger så mycket, glukosinolater fanns under vissa tidsperioder i kålen som förvarades i rumstemperatur i omväxlande ljus och mörker.

När kålen förvarades i kylskåp uppstod inte lika stora skillnader mellan de olika ljusförhållandena.

Även sallad, spenat, zucchini, sötpotatis, morötter och blåbär fick bättre näringsinnehåll när de fick behålla sin dygnsrytm och förvaras i rumstemperatur.

– Det kanske vore idé att skörda och frysa, eller på annat sätt konservera, grönsakerna på vissa tider på dygnet när näringsvärdet och värdefulla växtkemikalier är på topp, säger Janet Braam.

 

Färgstarka fakta: Därför ska du frossa i lila mat

Lila mat är inte bara dekorativt på tallriken, färgen talar dessutom om att det finns mängder av nyttigheter att sätta tänderna i. MåBra tar en närmare titt på kulörens hälsohemligheter…

Läs mer >>

 

Källa: SVT

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…