Annons

Annons

Tidpunkten då kolhydratsfrossa är helt okej

pasta_depression

För mycket kolhydrater kan kopplas till både övervikt och hälsoproblem. Men det finns en tidpunkt på dagen då de faktiskt kan få ta större plats på tallriken, visar ny forskning.

Håller du koll på vikten med low carb-metoder? Då är rätt tajming avgörande när pasta, potatis, bröd eller andra kolhydratladdade livsmedel står på menyn. Det hävdar i alla fall israeliska forskare, som studerat sambandet mellan tidpunkten för kolhydratintag, mättnadskänsla och vikt.

Annons

Enligt studien kan den som sparar sina kolhydrater till middagen räkna med att gå ner i vikt på sikt. En kolhydratrik middag ska enligt forskarna reducera hungerskänslorna påföljande dag, och på så vis minska risken för småätande. Samtidigt påverkar kolhydratknepet kroppens egna hungerhormoner, som över tid kan gör att vågen pekar neråt.

Gilla MåBra på Facebook

I studien fick 63 överviktiga män och kvinnor äta samma mängd kolhydrater, ena gruppen fick äta dem fritt över hela dagen, medan den andra ombads spara dem till middagen.

Efter 180 dagar kunde forskarna se att gruppen som koncentrerat kolhydratintaget till middagstid också utvecklat hormonella förändringar kopplade till hunger- och mättnadskänslor. De hade en större mängd av det hormon som reducerar aptiten och påskyndar mättnadskänslan jämfört med den andra kontrollgruppen.

Enligt forskarna hade de också bättre blodsockervärden och mindre mängd kroppsfett än övriga deltagare.

Pasta till middag i kväll? På recept.mabra.com hittar du 137 smala recept!

Källa: Health.com
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…