Annons

Annons

”Klick” – Så snabbt blir du förälskad

Efter bara ett par minuter har hjärnan aktiverat hela kärlekscentrat...

Magnus Uggla och hans 4 sekunder är inte helt fel ute när det gäller tidtagning på kärlek och lust. Så här lång tid tar det från ögonkast till attraktion, enligt tidningen Women's Health.

0 – 5 sekunder

Så snart du mött en attraktiv person händer det saker i din kropp – vare sig du vill eller inte. Din hjärna analyserar omedvetet hans kroppsspråk, röst – och kroppslukt. Ju mindre lik din egen doft, desto intressantare blir personen i fråga.

Annons

Bedömer du honom som en het kandidat börjar hjärnan automatiskt att producera må-bra-hormonet dopamin. Samtidigt blir den del av medvetandet som hanterar negativa känslor bortkopplat, vilket gör att hans eventuellt dåliga vanor går dig obemärkt förbi.

Även minnescentrat aktiveras. Du jämför helt enkelt hans rörelsemönster och utseende med dina tidigare kärlekar.

5 minuter

Efter bara fem minuters kontakt har din kropp och hjärna avgjort om mannen är intressant eller inte. Nu produceras adrenalin och testosteron, kanske för att få även den blygaste av violer att våga ta ett steg till.

10 minuter

När tio minuter har passerat är hela du en cocktail av hormoner. Utöver dopamin, adrenalin och testosteron produceras nu oxytocin – det hormon som gör oss lugna och trogna (!).

3 månader

Efter ett par månader tillsammans går fortfarande kropp och hjärna på högvarv. Den varma och svävande känslan beror på stresshormonet kortisol, som i det här fallet inte ger samma effekt som när det produceras på grund av långvarig stress.

Den mentala kapaciteten har också ökat, tack vare ett protein som skapas i hjärnan. En effekt som dessvärre avtar efter cirka ett år tillsammans.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…