Annons

Annons

Ketchup och majonäs kan förlänga livetNu kan du inte skylla på hälsoskäl när du tackar nej till ketchup eller dressing. Vanliga tillbehör som länge avfärdats som onyttiga har flera sunda fördelar. Här är några exempel.

Ketchup är bland annat rik på den kraftfulla antioxidanten lykopen.

Annons

Ketchup

Den tomatbaserade ketchupen är fullproppad med lykopen, en antioxidant som bland annat motverkar hjärt- kärlsjukdom. Högst halt har ekologisk ketchup, som enligt amerikanska tester kan innehålla 60 procent mer lykopen än traditionella märken.

Ekologisk ketchup är också rik på vitaminerna A, C och E.

Stark chili-sås

Alla starka chili- och pepparfrukter får sin hetta från capsaicin. Forskning visar att ämnet både dämpar aptiten samtidigt som det stimulerar hormoner som ökar mättnadskänslan. Du äter helt enkelt mindre och blir fortare mätt av stark mat.

Majonäs

Kvinnor som äter mycket E-vitamin löper mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Det menar amerikanska forskare som studerat sambandet mellan kosthållning och stroke med dödlig utgång.

I studien kunde de tydligt se att E-vitamin hade en betydande effekt för hjärthälsan – och de kvinliga deltagarnas primära källa till just detta var majonäs.

Källa: Prevention.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…