Annons

Annons

Känslig näsa? Därför störs du av vissa lukter

Blir du störd av starka dofter, som parfym och rengöringsmedel? Då kanske du lider av kemisk intolerans, menar en svensk forskare.

Har du näsa för jobbiga lukter? Du kan vara kemisk intolerant menar en svensk psykologiforskare.

Har du näsa för jobbiga lukter? Du kan vara kemisk intolerant menar en svensk psykologiforskare.

Psykologiforskaren Linus Andersson vid Umeå universitet menar att en form av överkänslighet mot lukter kan bero på hjärnans oförmåga att vänja sig vid dem. Han kallar fenomenet kemisk intolerans – något som han tror upp till 10 procent av befolkningen kan vara drabbad av i någon omfattning.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

När du hälsar på hemma hos någon du inte känner så bra möts du av främmande dofter redan i hallen. Men redan efter några minuter har du vant dig och tänker inte på de nya doftintrycken. Detta gäller inte för intoleranta människor, menar Linus Andersson. Dessa personer kan förnimma dofterna hela tiden och kan till och med uppleva att lukten ökar i styrka trots att den inte gör det.

I studien noterades också att personer som är kemisk intoleranta reagerar kraftigare på ämnen som retar slemhinnor i näsa och hals.Förutom att de upplever lukter starkare syns också effekten i hjärnans aktivitet och i näsa och hals.

– Vi kan alltså se tecken på att intoleransen påverkar både kropp och psyke, säger Linus Andersson.

Till skillnad från allergi och astma finns det mycket lite forskning kring vad som orsakar åkomman. Nu hoppas forskaren att hans studier kan ge ny kunskap om vi ska tänka kring vår arbets- och vardagsmiljö.

Vilka dofter stör dig? Berätta gärna nedan!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…