Annons

Annons

Kan vanliga värktabletter skydda mot cancer?

Ja, så är det faktiskt. Och det gäller en mängd olika cancerformer, till exempel bröstcancer. Och det räcker med en pytteliten tablett, per dag!

Nu har ännu en ny studie kommit som visar att acetylsalicylsyra förebygger cancer – som finns i till exempel Treo, Aspirin och Magnecyl. I det här fallet gäller det gallgångscancer. Enligt studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Hepatology, löper man upp till tre gånger lägre risk att drabbas – om man tar en liten mängd acetylsalicylsyra per dag.

Annons

Det finns en mängd andra studier som kommit fram till liknande resultat för andra cancerformer – som tjocktarms- och koloncancer, samt cancer i matstrupen, bröst- lung- och prostatacancer.

Läs också: Värktabletter – riskerar du att bli beroende?

Och man ska bara ta 75 milligram, det vill säga ungefär en sjättedels Treo-tablett. Forskningen baseras på att man tar en dos per dag under tio år, enligt The Guardian. Och det anses ha störst effekt när man är över 50 år, eftersom riskerna för olika cancerformer ökar då statistiskt sett.

Däremot ska man inte börja med acetylsalicylsyra utan att rådfråga sin läkare först – eftersom risken för blödningar kan öka. Runt tio procent drabbas av den här biverkningen, enligt Fass.

Läs också: Värktabletter kan ta bort effekten av lyckopiller

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…