Annons

Annons

”Kan mitt magsår orsaka cancer?”Fråga: Jag har haft magkatarr vid flera tillfällen och då blivit hjälpt av receptfri medicin. För fem år sedan hade jag magsår och fick då en kur med receptbelagda mediciner, Losec och antibiotika, tror jag att det var. Magsåret konstaterades efter gastroskopi. Nu oroar jag mig för att min magkatarr kanske är ett nytt magsår men jag vill helst inte göra en gastroskopi igen. Kan jag känna när katarren i själva verket är ett magsår? Jag har hört att magsår kan orsaka magcancer, hur vanligt är det?

Lotta

Svar: När du gjorde gastroskopi tog man prov från sårområdet och fann då säkert spår av helicobakter pylori, den bakterie som ligger bakom de flesta magsår. Du fick då en behandling som dödar bacillen och läker såret. Du bör nu alltså vara fri från bakterien och därmed även från risken att få sår. Det kan vara svårt att skilja symtomen mellan en magkatarr och ett magsår, men skulle där finnas ett sår skulle du förmodligen inte bli hjälpt av att ta en Losec då och då. Dina besvär skulle finnas konstant. Och det finns fördelar med receptfria medel som Losec och liknande preparat som finns i dag – nuförtiden görs i princip inga magsårsoperationer. En del tar dem mot sura uppstötningar andra mot svidande magont. Om man tar dem receptfritt bör man följa instruktionerna på förpackningen noga, och söka eller åtminstone kontakta vården per telefon om man inte blir bra inom ett par veckor. När det gäller gastroskopier är de kanske inte så lustiga att gå igenom, men de är väldigt tydliga när det gäller att få rätt diagnos. Det finns ingen genväg om man vill kolla magen.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Ditt behandlade magsår ligger sannolikt inte till grund för att du ska få magcancer. Magsäckscancer tillhör inte de vanligaste cancersjukdomarna i dag, den utgör cirka 1 till 2 procent av alla cancerformer och kommer relativt sent i livet. Om du funderar mycket kring det ändå kan du ta en diskussion med en läkare kring dina återkommande magbesvär, ringa in hur de beter sig och se om du kan komma till en mer långsiktig lösning än att äta receptfri medicin sporadiskt. Det är nog bra att ta ett helhetsgrepp över allt från matvanor till toalettbesök för att få koll på vad som är vad i din magkatarr.

Gunilla

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…