Annons

Annons

”Kan maten göra mig försurad?”Fråga:

Jag har hört att det är viktigt att hålla pH-värdet i kroppen neutralt. Vad jag förstår är kött, fisk, ägg och mejeriprodukter försurande och kan orsaka sjukdomar. Jag tränar ganska mycket så jag behöver sådana proteiner. Men jag vill inte äta mig sjuk! Hur ska jag förhålla mig till detta?

Annons

Annika

Svar:

Vår kropp är utrustad med mycket eleganta mekanismer för att reglera sitt pH-värde på egen hand. Att säga att man ska äta sig pH-neutral är därför inte helt genomtänkt. Vi har nämligen olika pH-värden i olika delar av kroppen – helt naturligt. Saliven har ett pH-värde på cirka 6,2. Magsyran ligger på cirka 0,8, medan blodets pH-värde normalt sett är 7,4. Det är alltså en myt att pH-värdet på mat ska styra vad vi lägger på tallriken.

Gilla MåBra på Facebook

pH-förespråkarna menar att basiskt är bra. Basiska livsmedel är till exempel frukt och grönt. Till sura livsmedel räknas bland annat animaliska proteiner, vete och mejeriprodukter. pH-anhängarna menar att sur mat bidrar till försämrad hjärt-kärlhälsa och lakar ur skelettet. Men så kallade pH-dieter saknar vetenskaplig bäring. Att basiskt skulle vara bra och surt skulle vara dåligt är en alltför grov generalisering. De livsmedel som betraktas som basiska – frukt och grönt – är visserligen kopplade till hälsa, men inte på grund av deras pH-värde i sig. Vore det så enkelt skulle vi kunna äta sur mat och kompensera det med att äta bakpulver, som är känt för att neutralisera pH-värdet.

Däremot stämmer det att basisk mat ofta är näringsrik – frukt och grönt innehåller kalium, antioxidanter och andra näringsämnen som har goda effekter på hälsan. Men även mjölk och kött är hälsosamma, de är viktiga källor till protein, vitaminer och mineraler. Bröd är också en viktig energikälla för den som har ett högt energibehov. Den som äter bröd med vete i måste alltså inte sluta med det för att vete råkar betraktas som ett surt livsmedel.

Anki

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…