Annons

Annons

”Kan mat stärka immunförsvaret?”Fråga:
Min läkare säger att jag har sänkt immunförsvar. Jag undrar om det finns mat eller vitaminer/kosttillskott som du skulle rekommendera mig. Hur nyttigt är till exempel Proviva? Många säger att det inte är bra eftersom det innehåller så mycket socker.

Annons

Svar:
Om ditt immunförsvar är sänkt på grund av ett för lågt näringsintag kan du förbättra det med maten, men inte annars. Mat som är bra för immunförsvaret är sådan som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sådana näringsämnen finns i rikliga mängder i frukt, grönsaker, bär, nötter, frön, ägg, bönor, linser och alger.

I dag vet vi att vitamin D är enormt viktigt för immunförsvaret. Berikad mjölk, yoghurt, ägg, fet fisk och fett kött är rika D-vitaminkällor. Dessutom får vi i oss D-vitamin när vi vistas ute i solen.

Proviva och liknande så kallade probiotiska produkter innehåller nyttiga bakterier som vissa upplever att de mår bättre i magen av, så på det sättet kan Proviva vara bra.

Det är dock ingen dryck som förstärker vårt totala immunförsvar. Sockret i drycken är ”ett nödvändigt ont”. Bakterierna har nämligen svårt att överleva om de inte får tillräckligt med näring, och det är sockret i drycken som håller dem vid liv. Något glas om dagen som komplement till en näringsrik kost utan socker i övrigt kan betraktas som hälsosamt för den som kan tillåta sig en liten mängd socker.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…