Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Kan mat göra dig lycklig? Lyckoexperten reder ut

01 sep, 2017 
https://image.mabra.com/image-6446483?imageId=6446483&width=1320&height=689
Thowe Wagner Larsson
Kan en smörstekt hummer, en kladdig brownie eller hemmagjord saft göra oss lyckliga? Och i så fall, hur då?
Annons

Finns det ett samband mellan våra känslor och den mat vi äter? Absolut, visar en färsk undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Arla. Enligt undersökningen uppger hela 80 procent av svenskarna att de blir lyckligare av att äta god mat. Men vad är egentligen lycka? Och kan vi uppnå det genom att äta god mat?

ELLE mat o vin fick en pratstund med Malin Rapp, föreläsare och expert inom hjärn- & motivationsforskning, som menar att lycka inte är något vi får genom att nå uppsatta mål utan att det handlar om vad vi gör varje dag – inkluderat matlagning.

Läs också: Känsloätare? Så ska du äta för att gå ner i vikt!

Matlagning kan tyckas vara en tråkig aktivitet men allt handlar egentligen om hur vi väljer att se på saker och ting. Genom att istället fundera på hur du kan göra en så god måltid som möjligt blir vi mer närvarande i vår matlagning, ett av knepen för att uppleva lycka just här och nu.

Annons

– Inom lyckoforskningen mäts människors välbefinnande utifrån två delar. Hur mår jag just nu och vilka känslor upplever jag i stunden? En annan del av lycka är att se hur nöjd jag är med livet generellt. Hur tillfreds är jag med mitt liv i stort, säger Malin.

Genom att göra små förändringar i våra liv kan vi åstadkomma stora förändringar, menar hon.

Läs också: Testa dig själv: Är du en känsloätare?

– Testa ny mat som inte är på rutin. Vi äter mat minst tre gånger om dagen och om vi bara slänger i oss något och inte är uppmärksam på smaken missar vi chansen att njuta av god mat som kan tillfredsställa behoven av lycka.

Lycka finns här och nu

– Vi jagar hela tiden lyckan genom högt uppsatta mål. Når vi bara målen och köper den där bilen eller huset, så tror vi att vi ska bli lyckliga. Men det handlar om tvärtom, om att må bra här och nu. Vi kan påverka vår hjärnan att uppleva måbra-känslor varje dag. Och mat och matlagning är ett perfekt tillfälle att träna hjärnan.

Annons

Malin förklarar att människan är ett flockdjur som mår bra av att vara omkring andra, känna sig inkluderad och behövd. Att äta tillsammans är ett av våra mest naturliga umgängestillfällen och någonting vi bör försöka göra oftare. Middagsbjudningar kan nämligen vara ett enkelt sätt för oss att uppleva lycka.

Läs också: 5 anledningar till att du alltid är hungrig

Om vi tittar på hur hjärnan fungerar så ser vi bland annat att när vi umgås med människor som vi tycker om så frigörs närhetshormonet oxytocin och med det upplever vi må bra-känslor. Vi blir lugna, mindre stressade, känner mer empati och är mer kreativa. Att ta oss tid att laga mat ihop, bjuda hem andra och njuta av god mat tillsammans kan därför vara ett sätt att bli lite lyckligare.

– En annan viktig ingrediens för lycka är att ständigt utmana sig, även om det är smärtsamt när vi gör fel och misstag. Men det är så vi lär oss. Köket är en perfekt arena att testa och misslyckas genom att pröva nya recept. När vi gör något utanför vår kunskapsnivå ser vi hur neuronerna i hjärnan gör nya kopplingar eller förstärker dem vi redan har. Hjärnan hålls färsk.

Annons

Lägg vikt på detaljer

Ett sätt att vara närvarande är att testa ett nytt recept. Matlagningen tvingar oss att vara närvarande för att lyckas eftersom det är flera moment att ta hänsyn till, bland annat smöret.

– Jag har lärt mig från kocken Jimmi Eriksson att du till exempel måste vänta tills plattan blir tillräckligt varm innan du har i smör. Därefter vänta tills smöret är tyst innan man lägger i andra råvaror. Ett typexempel på detaljer. Det finns ju många sådana här moment du kan lära dig för att få till en godare smak och samtidigt bli mer närvarande. Det är sådana grejer vi inte riktigt tänker på, säger Malin.

Läs också: Därför ska du låta dina barn leka med maten

”Inte Instagram som gör oss lyckliga”

Blir jag lycklig av att instagramma en bild på min måltid och se hur gilla-markeringarna ökar? Det är ju en form av bekräftelse, men är den på riktigt?

– Det handlar nog mer om vad som är viktigt för dig. En viktig faktor för att vi ska må bra är att agera i linje med våra värderingar och fatta beslut efter det. Ibland drivs vi av idéer och värderingar som vi tror vi mår bra av men det är egentligen något annat vi behöver. Det är bra att fundera på varför du lägger upp en bild. Vill du inspirera andra i deras matlagning? Är jag en förebild för att jag kan vara så här kreativ? Eller vill jag vara en kostnär och uttrycka min konst genom mat? Eller vara en förebild som visar andra att om jag kan göra komplicerade recept kan även dem, säger Malin.

Annons

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt 

Hon fortsätter:

– Vi kanske får hur många likes som helst, men mår fortfarande inte bra. Det du kanske egentligen behövde var att på riktigt känna dig sedd, du kanske inte har sett en människa i ögonen idag och känt dig älskad? Eller inte fått en kram av någon? Det är inte likes på Instagram som gör oss lyckliga.

Arlas undersökning om mat och lycka genomfördes av Kantar Sifo mellan den 29 maj och 5 juni 2017 och inkluderade 1003 personer i åldern 18-79, representativt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.

Foto: IBL   Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Experten: Här är receptet på lycka!

Läs också: Experten: Här är receptet på lycka!

Annons