Annons

Annons

Kan man öka mängden bröstmjölk – och göra den nyttigare?

Har du också undrat om bröstmjölken blir nyttigare beroende på vad man äter?

Vi har pratat med Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket för att reda ut frågan.

– Bröstmjölken innehåller all näring den behöver, så att äta extra kosttillskott är bara onödigt. Kroppen är så pass fiffig att barnet inte att kommer lida även om mamman äter ensidigt. Den enda som lider av en ensidig kost är i så fall mamman, säger Emma Halldin Ankarberg.

Annons

Läs även: Kan jag dricka alkohol trots att jag ammar?

Gilla MåBra på Facebook

Kan man öka mängden bröstmjölk med örter?

– Det finns olika örter som sägs öka på mängden bröstmjölk. Problemet är att det sällan finns vetenskapliga utredningar på hur olika örter, naturläkemedel och kosttillskott påverkar små barn. Ofta innehåller örter olika aktiva substanser som kan vara olämpliga så därför avråder vi från att försöka med sådant.

Kan man försämra bröstmjölken genom det man äter?

– Ja, till exempel kan vissa fiskar innehålla miljögifter, det finns rekommendationer från Livsmedelsverket för hur och vilka sorters fiskar man bör äta mer sällan. Några av dessa miljögifter lagras i fettet och kan gå över via bröstmjölken till barnet. Man ska heller inte aktivt banta under amningen. Man går automatiskt ner i vikt av att amma, men man bör undvika att gå ner ännu mer genom en diet eller så, eftersom gifter frigörs från fettet och kan då gå över  till barnet, säger Emma Halldin Ankarberg.

Läs även: Ny studie: Övervikt vanligare efter lång graviditet

Hur påverkar kaffe bröstmjölken?

– Det går över lite av koffeinet i bröstmjölken, men inte i så pass stora mängder att det gör någon direkt skillnad. Därför avråder vi på Livsmedelsverket inte kaffedrickande under amningsperioden, säger Emma Halldin Ankarberg. Men precis som vuxna, så är alla barn är individer, och kan vara olika känsliga för olika saker. Om man märker att barnet har svårt att sova om kvällarna så kan man testa att dra ner på kaffeintaget till exempel.

Påverkar det vi äter smaken på mjölken?

– Ja, smaken på bröstmjölken påverkas av vad vi äter, så vissa smaker tycker barnet om, och då äter den mer, och tvärtom, säger Emma Halldin Ankarberg.

Läs mer: Nybliven mamma? Så kommer du i toppform

Av: Anja Nilsson

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…