Annons

Annons

Kan jag byta ut mina shakes mot riktig mat?Fråga: 

Jag vill gå ner i vikt och använder måltidsersättningar på 150–300 kcal/produkt och tar dessa 2–3 gånger/dag. Om jag i stället byter ut en av dem mot fast föda med samma kalorimängd, bryter jag då viktnedgången negativt? Jag har hört att flytande föda gör att man går ner fortare.

Annons

Eli

Svar: 

Om du äter så kallade VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet) kan du hålla dig på ett extremt lågt kaloriintag, runt 800 kcal/dag. Det ger effektiv viktminskning eftersom skillnaden mellan energi in och ut blir stor. Var dock medveten om att din förbränning kan sjunka eftersom kroppen ställer sig i sparläge.

Gilla MåBra på Facebook

Om du byter måltidsersättningarna mot vanlig mat med samma kalorimängd blir det ingen skillnad i viktnedgång, men med ett så lågt energiintag under längre tid riskerar du näringsbrist. VLCD-produkterna är packade med näring på ett sätt som inte går att få med vanlig mat med så lite energi. Går du däremot upp mot 1 200–1 400 kcal får du en långsammare, men på sikt troligen säkrare och stabilare viktminskning eftersom du lär dig att äta och laga mat på ett kalorisnålt sätt.

Som du kanske har läst så förespråkar jag 5:2-metoden och tycker att den är ett bra alternativ. Då halvfastar du två separata dagar/vecka med ett energiintag på max 500 kcal. Detta påverkar inte förbränningen och du kan äta vanliga livsmedel eller välja måltidsersättningar. De övriga 5 dagarna äter du vanlig mat runt 1 500–1 800 kcal och får på så sätt en hållbar viktminskning.

Marie

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…