Annons

Annons

Kan ditt utseende avslöja vad du heter?

Kan ditt utseende avslöja vad du heter?
Kan man gissa vad någon heter bara utifrån ett ansikte? Forskare menar att stereotyper i samhället gör att vi kan det.

I en nyligen publicerad studie gjorde en grupp israeliska forskare en serie experiment med hundratals testpersoner i Israel och Frankrike.

I ett experiment fick personerna se bilder av främmande ansikten och gissa vad personen på bild hette, utifrån en lista med 4-5 namn. I varje test var deltagaren bättre på att pricka in rätt namn än om hen hade valt ett namn slumpmässigt (40 procent korrekt, jämfört med 25 procent.) Det gällde även när man räknade in faktorer som etnicitet, ålder, och socioekonomisk status.

Annons

Forskarna tror att detta kan bero på kulturella stereotyper som vi kopplar ihop med vissa namn – eftersom resultaten även var specifika för olika kulturer. Fransmännen var bättre på att koppla ihop andra fransmän med rätt namn, och israeler har lättare för andra israeler.

Läs också: Så kan du bli bättre på att komma ihåg namn

Efter att ha använt en inlärningsalgoritm kunde även en dator matcha ansikten och namn bättre än slumpen (64 procent vs. 50).

Att vi kan manifestera ett namn i ett ansikte kan ha att göra med att vi undermedvetet kan ändra vårt utseende för att passa in i samhällets normer samt egenskaper som ibland förknippas med ett namn, enligt studiens huvudman Yonat Zwebner vid Hebrew University of Jerusalem.

– Vi är medvetna om liknande processer vid andra stereotyper, som etnicitet och kön, där stereotypa förväntningar från andra påverkar vilka vi blir. Tidigare forskning visar att det finns kulturella stereotyper kring namn, inklusive hur någon ser ut. Till exempel är det sannolikt att en person som heter Bob har ett rundare ansikte än en person som heter Tim. Vi tror att på lång sikt kan stereotyper påverka hur vi ser ut, skriver Zwebner.

Läs också: Det danska experimentet rör en hel värld – se klippet!

 

En tidigare studie visar också att de saker som mest påverkar vad vi tror att en person heter är de saker vi själva kan styra över, exempelvis frisyren.

– Sammanfattat innebär fynden att utseendet representerar sociala förväntningar på hur en person med ett visst namn borde se ut. Vi är alla föremål för social utformning från att vi föds, inte bara genom kön, etnicitet och socioekonomisk status, utan även av en så simpel sak som namnet vi ges, säger Ruth Mayo, en annan av forskarna bakom studien.

Källa: Science Daily

Foto: Thinkstock

 

10 dåliga vanor som får dig att se äldre ut än du är

Läs också: 10 dåliga vanor som får dig att se äldre ut än du är

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…