Annons

Annons

Johanna har tappat 25 kilo: Jag klarade 100 dagar utan socker!

Allt sockerätande gjorde Johanna trött, irriterad och överviktig. Men genom en vadslagning lyckades hon gå ner 25 kilo och bli både gladare och piggare.


Johanna före och efter

Johanna före och efter.

Efter gymnasiet började Johanna Nilsson att öka i vikt snabbt. Hon slutade idrotta och fastnade i en ond cirkel av småätande. Det var framför allt godis och annat sött som slank ner.
– Jag var ständigt trött och irriterad och hade alltid en ursäkt till att äta något sött, om jag var glad eller ledsen till exempel, berättar hon.

Annons

Vikten ökade alltmer, vilket gjorde att hon blev osäker på sig själv.
Men så en dag hittade hon och en kompis Facebookgruppen ”Inget socker på 100 dagar”. Det började som ett skämt där de slog vad om vem som skulle klara sig längst i utmaningen.
– Hundra dagar kändes som en evighet men jag bestämde mig för att göra ett försök, säger hon.

Gilla MåBra på Facebook

Efter bara några veckor hoppade kompisen av – men Johanna fortsatte. Hon hade nämligen redan börjat märka skillnad.
– Jag kände nästan direkt att jag orkade mer. Och redan efter några veckor hade jag tappat några kilon. Det gjorde att jag ville fortsätta.

I början kände Johanna inget sötsug, men efter ett tag slog det till. Hon tog då hjälp av en kompis som jobbar som kostrådgivare. Där fick hon tipset att aldrig gå hungrig.
– Jag började äta mellanmål för att undvika sötsuget, såsom nötter eller banan. Efter ett tag började allt rulla på och det var inget konstigt att vara utan sockret.

Plötsligt hade hon klarat de 100 dagarna – och var nu 14 kilo lättare.
– Men egentligen handlade det inte om vikten, utan om hur jag mådde. Jag blev så mycket piggare och gladare. Började gå upp tidigare och kände mig pigg på jobbet. Viktnedgången var bara en bonus.

Johanna blev sporrad av utmaningen och fortsatte ytterligare fem månader utan socker – med en total viktminskning på 25 kilo som resultat. Men framför allt hade hon lärt sig att hantera sitt sötsug.
– Numera äter jag socker ibland, men inte alls som tidigare. Jag är inte alls lika sugen och kan säga stopp. Mitt bästa tips är att aldrig ge upp, fastän man faller dit, för det gör man några gånger. Det gäller bara att resa sig igen och fortsätta kämpa.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…