Annons

Annons

Jobbar du dig sjuk? 6 stresstriggers att se upp för!

Här är sex faktorer som ökar risken för skadlig stress på en arbetsplats.

Känner du ofta att du är stressad på jobbet? Vi tillbringar många timmar om dagen på jobbet. Och det finns ett antal vanliga situationer som skapar stress:

1. Stort ansvar och liten möjlighet att påverka
Kvinnor i Sverige är mer sjukskrivna än män för stressrelaterade problem, och det beror till stor del på att många av de kvinnodominerade yrkena har just ett stort ansvar och liten möjlighet att påverka, som inom vården, skolan och socialtjänsten. Det kan skapa en känsla av maktlöshet och kontrollbrist.

Annons

2. Ingen återhämtning
Ofta gasar vi på hela dagen, för att hinna med allt vi ska göra. Vi tar inga, eller få, pauser – vilket gör att vi inte ger oss själva möjlighet att varva ner. I längden tröttar det här ut oss, och skapar en långvarig stress.

3. Många störningsmoment
Ett vanligt dilemma är att vi blir avbrutna ofta, både av andra och av oss själva. Ofta kommer man inte ens ihåg vad man gjorde innan man blev avbruten. Vi kollar mejlen, det ringer, någon säger något och så vidare. Öppna kontorslandskap har vissa fördelar, men inte när det gäller stressen.

4. Gränslöshet
Otydliga förväntningar, flytande gränser för vad vi ska göra på jobbet och inte, är som upplagt för en hög stressnivå. Effekten blir lätt att man känner att man presterar bristfälligt, och att inget blir riktigt bra – vilket skapar stress.

5. Kritik
Mycket kritik skapar också stress. Vi behöver mycket beröm för att det ska väga upp kritik. Och det är inte så lyckat om chefen alltid börjar med något bra, och sedan raskt går vidare till ordet ”men…”. Effekten blir att stresshormonerna går igång varje gång vi får beröm också, eftersom vi bara väntar på det där ”men”.

6. Härskartekniker
Man kan också råka ut för olika typer av härskartekniker, på jobbet. Som att alltid bli avbruten, att kollegor och/eller chefen tar ens idéer och presenterar dem som sina egna. Man kan bli utfryst, frånhållen information som alla andra får, bli föremål för skitsnack och behandlad som om man inte är viktig. Ett vanligt exempel är till exempel om ens chef regelrätt ger ens kollegor mer tid för avstämningar och möten.

Ofta är det svårt att förstå vad det är som händer. Man blir stressad, känner sig nertryckt och kanske börjar klandra sig själv för att man blir dåligt behandlad.

Råd: Gör en kartläggning av läget – med fokus på DITT mående. Då kommer du se tydligare vad situationen handlar om. Och vad du behöver göra för att ändra ditt förhållningssätt till det som händer – för att få ner stressen och må bättre.

Texten är hämtad ur vår nya onlinekurs Stressa mindre – lev mer. Där hittar du mer fakta om stress, verktyg som hjälper dig hantera stress och flera videos med instruktionsfilmer för avslappning.

Med MåBra:s onlinekurser och webbguider blir det enklare än någonsin att nå dina hälsomål.

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…