Annons

Annons

Jessica Almenäs om förlossningskrisen: ”Jag vill inte föda barn längre”

Med bara dagar kvar av graviditeten berättar tv-programledaren Jessica Almenäs om sin oro att inte få plats på förlossningen när det blir dags. På Instagram skriver hon: "Jag har ångrat mig, jag vill inte föda barn längre..""

Med fem dagar kvar till beräknad födsel är tv-programledaren Jessica Almenäs nervös inför förlossningen. Förlossningskrisen har varit ett debatterat ämne under våren med stängda BB-avdelningar (i Sollefteå och BB Sophia i Stockholm), bilförlossningar, kvinnor som kan tvingas föda utomlands på grund av plastbrist samt namninsamlingar för en förlossningsgaranti.

Annons

Läs också: Efter larmen: Nu kräver kvinnor förlossningsgaranti

I helgen delade podcasten Förlossningspodden en bild på en post-it på sitt instagramkonto med samma namn. Bilden, som ursprungligen postats av en barnmorska, visar att det under fredagen den 14 juli var fullt på samtliga BB-avdelningar i Stockholms län samt totalt tre platser kvar på de fyra sjukhusen i de närliggande länen.
Denna post delades av flera användare, däribland höggravida Jessica Almenäs som skrev i sin bildtext: ”Det här, det här är fan i mig skandal. Så här såg det alltså ut på förlossningsklinikerna i Stockholm natten till idag. Jag har ångrat mig, jag vill inte föda barn längre.”

https://www.instagram.com/p/BWiNLtQAlM1/?taken-by=jessicaalmenas

Hon utvecklar resonemanget ytterligare i sin blogg:
”Det är dags att vi sätter ner foten nu. Vi ska inte behöva acceptera det här. Inte i Sverige år 2017. Nu måste vi göra våra röster hörda. Ställa krav på förändring. Vi ska INTE behöva riskera våra eller våra bebisars liv när vi ska föda!”

Läs också: Barnmorskan: Så klarar du en förlossning i bil

I ett inlägg som hon postade senare på Instagram beskriver hon med sina fem dagar kvar till beräknad födsel sin egen oro över att inte få plats på avdelningen när det är dags. ”Det borde vara en av de största dagarna i mitt liv. En dag att se fram emot. Men istället är jag orolig och och rädd för att att inte få plats på något BB i närheten. Att skickas någon annanstans, till Västerås eller Eskilstuna kanske. Finland i värsta fall. Kanske bli tvungen att föda i bilen eller hemma. Tänk om något händer med mitt barn?”
Läs hela inlägget här nedan.

Vilken dag som helst är det dags för mig att föda mitt tredje barn. Det borde vara en av de största dagarna i mitt liv. En dag att se fram emot. Men istället är jag orolig och och rädd för att att inte få plats på något BB i närheten. Att skickas någon annanstans, till Västerås eller Eskilstuna kanske. Finland i värsta fall. Kanske bli tvungen att föda i bilen eller hemma. Tänk om något händer med mitt barn? Tänk om han eller jag behöver hjälp och ingen hjälp finns att få pga platsbrist och personalbrist? Politikerna förnekar krisen inom förlossningsvården (eller gör inget åt det), men för oss som ska föda är det en realitet. En obehaglig, jävligt läskig sådan. Skriver mer om detta på bloggen, länk finns i min profil. #gravid #pregnant #preggo #vecka40 #week40 #5daystogo #readytopop #förlossningsvården #förlossningskrisen #stockholm #släppinmigpåbb #rädd #orolig #sverige2017 #blogg #jessicaalmenasse

A post shared by Jessica Almenäs (@jessicaalmenas) on

Läs fler artiklar om förlossningskrisen här:

 

BB-krisen: Fler kvinnor vill föda hemma

Sverige rasar när BB Sollefteå stänger

Efter att BB Sollefteå stängts – Emma födde i bilen

Artikeln publicerades först på Femina.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…